Bloomberg: Ministrul Finanţelor vede deficitul bugetar sub ţinta prevăzută pentru 2021, de 7,13% din PIB

Bloomberg: Ministrul Finanţelor vede deficitul bugetar sub ţinta prevăzută pentru 2021, de 7,13% din PIB

Deficitul bugetar al României va ajunge probabil în final sub ţinta prevăzută pentru acest an deoarece veniturile mai ridicate şi limitarea cheltuielilor au ajutat la îmbunătăţirea disciplinei fiscale a ţării, a afirmat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-un interviu acordat Bloomberg.

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 4,7% din PIB după primele 11 luni din acest an, faţă de 4,03% din PIB în perioada ianuarie - octombrie. Veniturile au crescut cu aproape 18%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 6% în primele 11 luni din 2021, potrivit informaţiilor publicate luni de Ministerul Finanţelor. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,13% din PIB.

După publicarea datelor privind deficitul de 4,7% din PIB la finalul lunii noiembrie, România are "o şansă bună" să încheie anul cu un deficit sub ţinta de 7,13% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor. Acesta a adăugat: "Încercăm să obţinem o reducere a deficitului bugetar şi premisele sunt optimiste. Aşa cum am spus în programul de guvernare, una dintre priorităţile planificatei consolidări fiscale o reprezintă eliminarea extravaganţelor fiscale şi reducerea deficitului".

România s-a angajat să-şi reducă până în 2024 deficitul bugetar aproape de plafonul de 3% din PIB stabilit de UE. Parlamentul ţării a aprobat săptămâna trecută bugetul pentru 2022 cu o ţintă de deficit de 5,8% din PIB, dar legea încă trebuie validată de Curtea Constituţională după ce opoziţia a contestat-o, şi trebuie semnată de preşedintele Klaus Iohannis înainte de a intra în vigoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”