Blue Origin îşi amână primul zbor programat în spaţiu după accidentul din 2022

Blue Origin îşi amână primul zbor programat în spaţiu după accidentul din 2022

Compania spaţială americană Blue Origin a amânat până la o dată încă neprecizată din această săptămână lansarea rachetei sale New Shepard, care ar fi trebuit să ajungă pentru prima dată în spaţiu după un accident înregistrat în urmă cu peste un an, informează AFP.

Blue Origin anunţase că va amâna cu o oră momentul lansării. Foto via Blue Origin (Arhivă)

Lansarea de luni, care trebuia să marcheze marea revenire în sectorul spaţial pentru această companie înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, nu a putut să aibă loc aşa cum era prevăzut „din cauza unei probleme la nivelul sistemelor de la sol", a precizat Blue Origin pe reţeaua de socializare X.

Vom anunţa în curând o nouă fereastră de lansare pentru această săptămână", a transmis compania americană, scrie Agerpres.

Tot luni, dar puţin mai devreme, Blue Origin anunţase că va amâna cu o oră momentul lansării din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în zona rampei de lansare, în vestul statului Texas.

Misiunea, denumită NS-24, nu va avea astronauţi la bord, ci doar experimente ştiinţifice, dintre care mai mult de jumătate au fost dezvoltate cu sprijinul NASA.

Această rachetă este utilizată de compania americană şi pentru zboruri efectuate în sectorul turismului spaţial şi a transportat deja 31 de oameni în cadrul unor misiuni de câteva minute pe orbita Pământului, inclusiv pe miliardarul Jeff Bezos.

Accidentul survenit în septembrie 2022 s-a soldat prin prăbuşirea treptei de propulsie a rachetei, care nu a avut nici atunci astronauţi la bord.

O anchetă a fost deschisă de Agenţia americană de reglementare a aviaţiei (FAA), care a ajuns în septembrie 2023 la concluzia că accidentul a fost cauzat de „o temperatură operaţională a motorului mai mare decât se prevedea".

FAA a cerut o serie de schimbări din partea companiei spaţiale înainte ca zborurile să poată fi reluate. Acele „acţiuni corectoare" conţin mai ales modificarea designului anumitor componente ale motorului.

Agenţia americană a confirmat duminică pentru AFP că a aprobat licenţa de zbor modificată care a fost depusă de Blue Origin.

Noi orizonturi

Racheta New Shepard este compusă dintr-o treaptă de propulsie şi, în vârful ei, capsula care transportă mărfuri sau pasageri.

În timpul misiunii precedente, NS-23, sistemul de ejectare automată a capsulei s-a declanşat şi aceasta din urmă a revenit pe sol în urma unei coborâri încetinite cu ajutorul unor paraşute.

Treapta principală a fost însă distrusă la contactul violent cu solul, în loc să efectueze o aterizare controlată pentru a putea fi ulterior reutilizată, aşa cum se procedează de obicei.

Toate fragmentele rezultate în urma impactului au căzut în zona desemnată de securitate, a precizat FAA în luna septembrie.

Blue Origin concurează pe piaţa turismului spaţial pe distanţe scurte cu Virgin Galactic, compania înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson şi care operează din New Mexico.

Însă Blue Origin dezvoltă totodată un lansator greu, denumit New Glenn, al cărui zbor inaugural este prevăzut pentru 2024. Cu o înălţime de 98 de metri, racheta New Glenn ar trebui să poată să transporte până la 45 de tone de materiale pe orbita joasă a Pământului - o scală de putere completă diferită de zborurile suborbitale realizate cu New Shepard.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”