BOMBA zilei! Șeful CNAS, vizat de perchezițiile DNA. Amănunte ȘOCANTE!

BOMBA zilei! Șeful CNAS, vizat de perchezițiile DNA. Amănunte ȘOCANTE!

Sume mari de bani din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale intocmite in fals, scrie News.ro, citand surse judiciare. Procurorii DNA au descoperit, in urma perchezitiilor de amploare de joi, zeci de dosare medicale false. Prejudiciul in acest caz este evaluat la aproximativ 13.200.000 lei - echivalentul a aproximativ 3 milioane de euro. In acest dosar ar fi vizat si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marian Burcea, numit in functie in martie 2017, pana atunci el fiind director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei.

De altfel, chiar şi fostul consilier al lui George Maior, Sergiu Nicolae Ciobanu, a fost ridicat de procurorii DNA, în urma perchezițiilor de azi dimineață.

Procurorii DNA fac, joi, perchezitii in 50 de locatii, printre care si sediile a doua institutii publice din Bucuresti. Cele doua institutii vizate sunt Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, perchezitiile au loc intr-un dosar care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor fapte de coruptie in perioada 2016 - august 2017.

Potrivit documentelor descoperite de procurori la perchezitii, au existat numeroase situatii in care prioritate la aprobare si decontare au avut dosare medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzati. Pentru evitarea depistarii fraudelor, se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate.

Prejudiciul adus bugetului Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, prejudiciul este de aproximativ 13.200.000 lei, cu vatamarea drepturilor legale ale asiguratilor carora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenta medicala la domiciliu.

Functionari din cadrul CNAS si ai CASMB, inclusiv functionari cu atributii de control, ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societati care oferea asistenta medicala la domiciliu, in schimbul renuntarii la efectuarea activitatii de control la societatea respectiva.

De asemenea, in contextul unui control al Curtii de Conturi, persoane din sistemul asigurarilor de sanatate au actionat astfel incat sa impiedice aflarea situatiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente in favoarea unor pacienti fictivi. Astfel, medicamente in valoare de 33.000.000 de lei au fost decontate prin intocmirea frauduloasa a unor documente medicale de natura sa creeze impresia ca neregulile constatate de Curtea de Conturi se incadrau intr-o exceptie prevazuta in anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS. Functionarii sunt acuzati de luare si dare de mita, trafic de influenta, constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise in perioada ianuarie 2016 - august 2017.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…