Boris Johnson a revenit în Marea Britanie pentru a încerca o revenire politică spectaculoasă după demisia lui Truss

Boris Johnson a revenit în Marea Britanie pentru a încerca o revenire politică spectaculoasă după demisia lui Truss

Boris Johnson s-a întors sâmbătă în Marea Britanie, în măsura în care are în vedere o tentativă îndrăzneață de a obține un al doilea mandat de prim-ministru, la doar câteva săptămâni după ce a fost forțat să demisioneze, relatează Reuters.

Boris Johnson ar fi printre candidații la funcția de premier britanic FOTO AFP

Potențialii candidați la funcția de premier, după demisia dramatică, joi, a premierului Liz Truss, după numai șase săptămâni, s-au angajat într-un demers frenetic de lobby pentru a obține suficiente nominalizări pentru a intra în competiție înainte de termenul limită de luni.

Johnson, care se afla în vacanță în Caraibe la momentul anunțării demisiei lui Truss, nu a comentat public privind o posibilă candidatură. El a primit sprijinul a zeci de parlamentari conservatori, doar trebuie să atingă pragul de 100 de nominalizări pentru a intra in cursă.

Ministrul comerțului, James Duddridge, a declarat vineri că Johnson i-a spus că este pregătit să candideze.

Johnson a fost huiduit de unii pasageri din avionul spre Marea Britanie, potrivit unui reporter Sky News aflat în zborul care a ajuns la Londra sâmbătă dimineața.

Ar fi o resurecție politică spectaculoasă pentru fostul jurnalist și fostul primar al Londrei, care a părăsit Downing Street învăluit în scandal, dar care s-a plâns că colegii săi „au schimbat regulile la jumătatea cursei”.

Fostul ministru al apărării Penny Mordaunt a devenit primul candidat care și-a declarat oficial intenția de a candida pentru a fi următorul lider al Partidului Conservator, dar Johnson și Rishi Sunak, fostul său ministru de finanțe, se află în fruntea listei de potențialii contracandidați înainte de votul de săptămâna viitoare.

Perspectiva revenirii lui Johnson la guvernare este un subiect care iscă controverse în cadrul Partidului Conservator, profund divizat după ce a schimbat patru prim-miniștri în șase ani.

Pentru unii parlamentari conservatori, Johnson este capabil să atragă susținere în întreaga țară nu numai prin prisma celebrității sale, ci și prin optimismul său energic cu care a ieșit în evidență.

Pentru alții însă, el este o figură toxică, iar întrebarea este dacă îi poate convinge pe zecile de parlamentari care l-au abandonat că el este acum persoana care poate unifica partidul și îl poate redresa în plin declin.

„Spirala morții” pentru Partidul Conservator

Deputatul conservator Andrew Stephenson a declarat sâmbătă că Johnson este un „prim-ministru testat" care a dus la bun sfârșit Brexit-ul, s-a putut lăuda cu o lansare rapidă a vaccinului COVID-19 și a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei.

Însă colegul său, deputatul Andrew Bridgen, a declarat că va lua în considerare demisia din grupul parlamentar dacă Johnson revine și i-a avertizat pe conservatori să nu dezvolte un "cult al personalității" în jurul fostului premier. Dominic Raab, ministru de externe în timpul lui Johnson, a declarat că partidul riscă să meargă "înapoi" dacă acesta se întoarce.

Fostul lider conservator William Hague a declarat vineri că revenirea lui Johnson este probabil cea mai proastă idee pe care a auzit-o în aproape jumătate de secol ca membru de partid. El a spus că aceasta ar duce la o „spirală a morții” pentru conservatori.

Dacă Johnson va reuși să obțină numărul necesar de nominalizări, este posibil să se confrunte cu Sunak, care a demisionat din funcția de ministru de finanțe în iulie, susținând că fostul său șef nu a fost capabil să ia decizii dure.

Sunak este primul candidat care a atins pragul de 100 de nominalizări pentru a intra în competiție înainte de termenul limită de luni, potrivit presei.

Johnson, care are în prezent aproximativ jumătate din sprijinul necesar, este în prezent investigat de Comisia pentru privilegii a parlamentului pentru a stabili dacă a mințit în fața Camerei Comunelor cu privire la partidele care nu au respectat carantinele anti-COVID. În cazul în care se constată că miniștrii au indus în eroare parlamentul cu bună știință, se așteaptă ca aceștia să demisioneze.

Competiția pentru a deveni al patrulea prim-ministru al Marii Britanii în patru ani a fost accelerată pentru a dura doar o săptămână. Conform regulilor, doar trei candidați vor putea ajunge la primul tur de scrutin luni după-amiază, iar ultimii doi vor fi supuși votului membrilor de partid care vor face o alegere până vinerea viitoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...