Boris Johnson anunță carantina în Marea Britanie: „De joi, stați acasă! Crăciunul va fi, probabil, foarte diferit”

Boris Johnson anunță carantina în Marea Britanie: „De joi, stați acasă! Crăciunul va fi, probabil, foarte diferit”

Marea Britanie se întoarce la un „lockdown” aproape ca în primăvară. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat sâmbătă seara că Anglia intră în carantină începând de joi, 5 noiembrie. „E timpul să trecem la acțiune, pentru că nu mai există alternativă”, a motivat premierul, în condițiile în care Marea Britanie a depășit un milion de infectări cu noul coronavirus.

Regatul Unit se confruntă cu o explozie de cazuri, iar premierul Boris Johnson a anunțat intrarea în carantină a Angliei pentru o lună, până la începutul lunii decembrie. Motivul principal este evitarea blocării sistemului medical din cauza creșterii accelerate a cazurilor de infectare.

Colapsul sistemului sanitar ar fi „un dezastru moral”, doctorii și asistentele ar fi forțați să aleagă ce pacienți tratează, cine trăiește și cine moare”, a arătat Boris Johnson.

Spre deosebire de carantina din primăvară, însă, școlile, colegiile, universitățile vor rămâne deschise. „Nu putem lăsa ca virusul să facă și mai mult rău viitorului copiilor noștri decât a făcut-o deja”, a argumentat Boris Johnson, care le-a cerut cu insistență părinților să-și trimită copiii la școală.

Restaurantele, barurile și puburile vor fi închise. Se va putea servi doar mâncare la pachet. Magazinele care vând mărfuri de strictă necesitate vor rămâne deschise, prin urmare „nu este nevoie să vă faceți stocuri”, a subliniat premierul adresându-se concetățenilor.

Motivele pentru care oamenii vor putea să mai iasă din case

El a enumerat motivele pentru care oamenii vor mai putea să iasă din casă pe perioada carantinei: ca să meargă la școală, ca să meargă la muncă - în cazul în care nu pot lucra de acasă, ca să facă exerciții fizice și să se recreeze în aer liber, dacă au motive medicale, pentru cumpărături esențiale și pentru a avea grijă de persoane vulnerabile.

„Nu trecem singuri prin toate acestea”, a spus șeful guvernului de la Londra, referindu-se la celelalte țări europene care deja au luat măsuri de carantină din cauza situației epidemiologice dificile.

Crăciunul va fi „probabil foarte diferit” anul acesta, a adăugat Boris Johnson. „Dar eu cred cu tărie că dacă luăm măsuri acum, vom putea permite ca familiile din toată țara să fie împreună”, a mai spus el.

Premierul a anunțat, de asemenea, că în următoarea perioadă guvernul are de gând să recurgă masiv la teste rapide. „Ar putea să fie testate orașe întregi”, a spus Boris Johnson. El a precizat că pentru realizarea acestor testări în masă va fi chemată în ajutor armata.

Parlamentul va dezbate miercuri toate aceste măsuri și cel mai probabil, ele vor fi aprobate, scrie BBC.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...