Botoşani: Eminescu, pomenit în cadrul unei slujbe la biserica familiei sale din incinta Memorialului Ipoteşti

Botoşani: Eminescu, pomenit în cadrul unei slujbe la biserica familiei sale din incinta Memorialului Ipoteşti

O slujbă de pomenire a lui Mihai Eminescu a fost oficiată, vineri, în bisericuţa familiei Eminovici din incinta Memorialului Ipoteşti, cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la naşterea marelui poet.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu /  AGERPRES


Te Deum-ul a fost oficiat de preotul paroh al Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Ipoteşti, Valentin Tincu, la eveniment luând parte, alături de oameni de cultură, prefectul Dan Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, directorul Direcţiei pentru Cultură, Dan Huţu.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu /  AGERPRES


"Ne întâlnim în acest cadru de două ori pe an, pe 15 ianuarie şi pe 15 iunie. Suntem datori să facem lucrul acesta, pentru că Mihai Eminescu ne-a lăsat nouă o moştenire extraordinară. Este un geniu inspirat de harul lui Dumnezeu şi ne reprezintă pe noi într-un mod deosebit", a subliniat, la finalul slujbei, preotul Valentin Tincu.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu /  AGERPRES


Te Deum-ul, inclus în programul manifestărilor dedicate lui Eminescu, a fost urmat de o depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia poetului din incinta Memorialului Ipoteşti, dar şi de o serie de acţiuni culturale dedicate marelui poet.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu /  AGERPRES


Cel mai important eveniment al zilei este considerat decernarea Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu"- Opera Primum, care se acordă unui poet care a debutat în 2020. Evenimentul are loc on-line, cu participarea poeţilor nominalizaţi, dar şi a membrilor juriului.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu /  AGERPRES


"Este un an on-line. Tocmai noi care credeam că lucrurile perceptibil material sunt cele mai durabile, iată că viaţa ne învaţă că avem şi o altă dimensiune, online. Ne continuăm evenimentele şi îl omagiem pe Eminescu şi în acest fel", a afirmat managerul Memorialului Ipoteşti, Ala Sainenco. AGERPRES/(A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!