Brazilia: Temer îl sprijină în cursa pentru prezidenţiale pe fostul său ministru de finanţe, renunţând la o candidatură personală

Preşedintele brazilian Michel Temer a lansat marţi candidatura fostului său ministru de finanţe Henrique Meirelles pentru alegerile prezidenţiale din octombrie, renunţând astfel la ideea de a obţine un nou mandat, relatează AFP.

"Îţi cerem să fii preşedintele Braziliei", a declarat Temer în cadrul unui eveniment al partidului său MDB (centru dreapta), al cărui candidat va fi Henrique Meirelles, în vârstă de 72 de ani.

Apreciat de mediul de afaceri, Henrique Meirelles, care a activat cea mai mare parte a carierei în sectorul bancar, nu este creditat totuşi decât cu 1% din intenţiile de vot în ultimele sondaje.

Preşedinte al Băncii centrale a Braziliei (BCB) în timpul guvernului de stânga al lui Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), el a devenit ministrul de finanţe al lui Temer în 2016, înainte de a demisiona luna trecută pentru a candida la alegerile din octombrie.

"Avem nevoie de patru ani în plus pentru a construi o nouă Brazilie, care să-i facă să viseze pe toţi brazilienii", a afirmat Meirelles la evenimentul de lansare al partidului său.

"Brazilia s-a săturat de politici populiste", a adăugat el.

Henrique Meirelles încarnează politica de austeritate a guvernului Temer de la venirea acestuia la putere, în 2016, după destituirea controversată a Dilmei Rousseff, a cărui vicepreşedinte era.

El a afirmat că reformele sale au permis scoaterea Braziliei dintr-o recesiune istorică, chiar dacă guvernul nu a reuşit să obţină aprobarea reformei pensiilor, considerată crucială de pieţe.

Candidatura lui Meirelles, care trebuie să fie confirmată oficial în cadrul unei convenţii oficiale a MDB, era vehiculată din luna iulie a anului trecut.

Persistau însă o serie de îndoieli din cauza posibilităţii de a-l vedea pe preşedintele Temer încercând să obţină realegerea, o idee în pierdere de viteză în ultimele săptămâni şi la care pare să fi renunţat definitiv odată cu decizia de a-l susţine pe fostul său ministru.

În pofida sondajelor puţin încurajatoare, Meirelles s-a declarat optimist datorită unor "studii calitative" care ar atesta "potenţialul enorm" al candidaturii sale.

"Mulţi oameni nu mi-au auzit niciodată numele, dar după ce mi-au cunoscut povestea şi au avut acces la toate informaţiile am observat o creştere semnificativă a intenţiilor de vot", a afirmat el.

Scrutinul din octombrie este unul dintre cele mai incerte din ultimele decenii în Brazilia. În fruntea sondajelor cu peste 30% din intenţiile de vot, Lula, condamnat pentru corupţie şi încarcerat din aprilie, va avea probabil candidatura invalidată de justiţie.

Pe a doua poziţie, deputatul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, un nostalgic declarat al dictaturii militare (1964-1985), se apropie de 20%.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

2 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

5 Analiză New York Times / De ce rata deceselor cauzate de COVID-29, în Germania, este mai scăzută față de alte s…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion