BREAKING! Act diplomatic de RESPECT fără precedent făcut de SUA față de România! Document ISTORIC!

BREAKING! Act diplomatic de RESPECT fără precedent făcut de SUA față de România! Document ISTORIC!

BREAKING! Act diplomatic de RESPECT fără precedent făcut de SUA față de România! Document ISTORIC! Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat o Rezoluție prin care celebrează ”Centenarul Marii Uniri a României din 1918”, potrivit documentului făcut public de Ambasada României la Washington. Rezoluția Camerei Reprezentanților vine după ce 42 de guvernatori americani au emis proclamații similare cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la unirea din 1918, un act diplomatic fără precedent.

 Citește aici textul integral al Rezoluției:

Rezoluția a fost inițiată atât de membri republicani cât și democrați: Michael Turner și Dan Lipinski, co-preşedinți ai Grupului de prietenie pentru România din legislativul american, Jackie Walorski, membru al Grupului de prietenie pentru România, și Gregory Meeks, vicepreședinte al Subcomisiei pentru Europa, Eurasia și Amenințări Emergente.

În document este menționat rolul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia care a adoptat rezoluția de unire a Transilvaniei cu România, precum și sprijinul acordat de Statele Unite în favoarea aspirațiilor de unitate națională a românilor. “În 1918, Statele Unite au sprijinit aspirațiile României de libertate și unitate, pe baza celor 14 puncte ale președintelui Woodrow Wilson”, se arată în rezoluția Camerei Reprezentanților, precizându-se că acest fapt a favorizat “o puternică legătură de prietenie între cele două națiuni, cimentată de o strânsă legătură a parteneriatului strategic”.

“La 100 de ani de la Marea Uniune din 1918, România se află împreună cu Statele Unite, ca partener strategic și aliat NATO, care a contribuit cu credință la construirea și apărarea unei Europe întregi, libere și în pace și și-a demonstrat angajamentul de a împărtăși povara securității noastre transatlantice colective”, se precizează în document.

Rezoluția “onorează hotărârea și sacrificiul tuturor românilor care au luptat cu vitejie pentru împlinirea aspirațiilor lor democratice de libertate și unitate”, făcând posibilă Marea Unire de la 1918 și reafirmă dorința Camerei Reprezentanților “de a continua consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și de a inspira generațiile viitoare în a prețui, păstra și dezvolta prietenia istorică dintre cele două națiuni”.

Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a salutat rezoluția Camerei Reprezentanților: “Documentul confirmă relația excepțională de parteneriat pe care România o are cu Statele Unite ale Americii. Este o dovadă de respect și prețuire pentru țara noastră și un semnal pentru dezvoltarea, pe mai departe, a parteneriatului strategic, aflat la cel mai bun moment din istoria relațiilor celor două țări”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa