BREAKING Premierul italian demisionează și spune că Matteo Salvini trebuie să răspundă în fața justiției pentru relațiile cu Rusia

BREAKING Premierul italian demisionează și spune că Matteo Salvini trebuie să răspundă în fața justiției pentru relațiile cu Rusia

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat azi că își va prezenta demisia din funcție, potrivit Corriere della Sera. Demisia lui Conte vine ca urmare a ruperii coaliției dintre Liga lui Salvini și Mișcarea 5 Stele, după ce Matteo Salvini și-a sfidat partenerii de coaliție.

Conte l-a blamat pe Matteo Salvini, ministru de interne și vicepremier, pentru ruperea coaliției de guvernare. Mai mult, premierul demisionar a spus în fața Parlamentului că Salvini, cunoscut pentru pozițiile dure anti-UE, trebuie să răspundă în fața justiției pentru relațiile neprincipiale cu Rusia. Investigații de presă au arătat în ultimul an că Salvini ar fi obținut finanțare pentru partidul său de la companii de stat din Rusia.

Matteo Salvini a provocat ruptura după ce partidul său, Liga, a înregistrat la europarlamentare cel mai bun scor din istorie (34%, aproape dublu față de precedentele alegeri). El a anunțat că își dorește alegeri anticipate pentru a nu mai împărți puterea în mod egal cu Mișcarea 5 Stele condusă de Luigi di Maio.

În ultimele zile însă, Salvini a dat semnale că vrea o împăcare cu Di Maio după ce pe scena politică italiană a apărut tot mai apăsat scenariul creării unei noi majorități guvernamentale: o coaliție între Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat (de centru stânga), o alianță de neconceput în urmă cu câteva luni.

Dar zarurile fuseseră aruncate: în ciuda încercării de împăcare a lui Salvini, premierul Conte a decis, împreună cu partenerii din Mișcarea 5 Stelle, să demisioneze și să-l lase practic pe Salvini fără nici o pârghie guvernamentală de putere.

Acum, președintele Sergio Mattarella (78 de ani, extrem de respectat în Peninsulă) este cel care decide următoarele mutări. Fie declanșează anticipatele dorite de Salvini, fie desemnează un nou premier care să coaguleze o nouă majoritate parlamentară. Potrivit presei italiene, Mattarella ar fi tentat să încerce o majoritate în jurul Mișcării 5 Stele și Partidului Democrat.

O consecință a dizolvării guvernului este scoaterea lui Salvini din procesul de desemnare a candidatului italian pentru postul de comisar european.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Așa o fi?

4 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

5 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?