Brexit: 'Diavolul se ascunde în detalii', avertizează Angela Merkel

Brexit: 'Diavolul se ascunde în detalii', avertizează Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat miercuri că s-au înregistrat 'progrese' în cadrul negocierilor cu privire la Brexit, cu câteva zile înainte de un summit european crucial, avertizând totuşi că 'diavolul se ascunde în detalii', relatează AFP.

Aceste declaraţii intervin cu o săptămână înainte ca liderii europeni să se reunească la Bruxelles pentru ceea ce ar putea fi ultima şansă de a se ajunge la un acord privind condiţiile separării dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

'Există progrese', a apreciat Angela Merkel în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul olandez Mark Rutte la Haga. Dar 'totul este hotărât numai atunci când totul este hotărât', a adăugat ea. 'Sper că vor fi progrese săptămâna viitoare. Suntem bucuroşi că se duc discuţii intense, dar diavolul se ascunde în detalii', a avertizat cancelarul german.

Potrivit Angelei Merkel, cele 27 de state care rămân în Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii sunt 'extrem de unite' şi au o încredere 'mare, mare' în negociatorul-şef al UE, Michel Barnier.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a exprimat un 'optimism foarte prudent' în legătură cu şansele unui acord la summitul de la Bruxelles.

'Cred că putem afişa un optimism foarte prudent asupra posibilităţii de a lua decizii săptămâna viitoare', a spus el, adăugând: 'Depinde mult de discuţiile care vor avea loc în zilele următoare'.

Negocierile au intrat în impas mai ales asupra Irlandei de Nord: nu s-a ajuns încă la un acord între Londra şi partenerii săi europeni cu privire la modul de control de către autorităţile vamale din UE al mărfurilor care vor tranzita această provincie britanică.

Şefa guvernului britanic Theresa May va veni la summitul european de săptămâna viitoare, unde ar urma să-şi explice poziţia în faţa partenerilor din UE, înainte de un dineu de lucru asupra Brexitului la care nu poate participa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /