Brexit: Frontiera în Irlanda, inevitabilă (comisie parlamentară britanică)

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va antrena în mod inevitabil restabilirea controalelor vamale la frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, potrivit unui raport al unei comisii parlamentare britanice, citat de AFP.

Decizia britanică de a părăsi piața unică europeană și Uniunea Vamală după Brexit, așteptat la sfârșitul lunii martie 2019, pare imposibil să se împace cu voința afișată a Londrei de a menține o frontieră irlandeză "fără fricțiune", apreciază comisia în documentul publicat vineri.

"Nu vedem în prezent cum va fi posibil să se reconcilieze faptul că nu ar exista frontieră cu voința guvernului de a părăsi piața unică și uniunea vamală", scrie comisia în raportul pe care unii deputați conservatori pro-Brexit au refuzat să-l semneze.

Aceasta "va face inevitabil din frontiera între Irlanda de Nord și Republica Irlanda frontiera vamală a UE cu Regatul Unit", adaugă comisia.

Potrivit Comisiei parlamentare, propunerile avansate de Londra pentru a evita o frontieră strictă între cele două Irlande, recurgând în special la tehnologie, "nu sunt testabile și într-o oarecare măsură speculative".

Dacă discuțiile despre factura Brexitului par să fi progresat recent, fără ca totuși să ajungă la un final până în prezent, problema irlandeză dimpotrivă s-a dezvoltat ca un punct de blocaj important.

Acesta este unul din cele trei dosare pe care UE vrea să le rezolve cu prioritate înainte de a începe negocierile cu privire la viitoarea relație comercială cu Londra, deci la fel ca reglementarea financiară a Brexitului și cea a soartei drepturilor cetățenilor europeni expatriați în Regatul Unit.

Frontiera între cele două Irlande va fi în centrul discuțiilor prevăzute să aibă loc între primul ministru irlandez Leo Varadkar și președintele Consiliului European, Donald Tusk, vineri după-amiază la Dublin.

Această întâlnire are loc cu câteva zile înainte de "data limită absolută" de 4 decembrie, stabilită de europeni Londrei pentru a-și asuma angajamente "suficiente" în negocierea Brexitului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

3 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

4 VIDEO Ăsta era bătut în România după primele 30 de secunde!:))

5 Ludovic Orban: Proiectul privind închisoarea la domiciliu, o aberaţie. Deputaţii PNL vor vota împotrivă / Despre…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante