Brexit: Frontiera în Irlanda, inevitabilă (comisie parlamentară britanică)

Brexit: Frontiera în Irlanda, inevitabilă (comisie parlamentară britanică)

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va antrena în mod inevitabil restabilirea controalelor vamale la frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, potrivit unui raport al unei comisii parlamentare britanice, citat de AFP.

Decizia britanică de a părăsi piața unică europeană și Uniunea Vamală după Brexit, așteptat la sfârșitul lunii martie 2019, pare imposibil să se împace cu voința afișată a Londrei de a menține o frontieră irlandeză "fără fricțiune", apreciază comisia în documentul publicat vineri.

"Nu vedem în prezent cum va fi posibil să se reconcilieze faptul că nu ar exista frontieră cu voința guvernului de a părăsi piața unică și uniunea vamală", scrie comisia în raportul pe care unii deputați conservatori pro-Brexit au refuzat să-l semneze.

Aceasta "va face inevitabil din frontiera între Irlanda de Nord și Republica Irlanda frontiera vamală a UE cu Regatul Unit", adaugă comisia.

Potrivit Comisiei parlamentare, propunerile avansate de Londra pentru a evita o frontieră strictă între cele două Irlande, recurgând în special la tehnologie, "nu sunt testabile și într-o oarecare măsură speculative".

Dacă discuțiile despre factura Brexitului par să fi progresat recent, fără ca totuși să ajungă la un final până în prezent, problema irlandeză dimpotrivă s-a dezvoltat ca un punct de blocaj important.

Acesta este unul din cele trei dosare pe care UE vrea să le rezolve cu prioritate înainte de a începe negocierile cu privire la viitoarea relație comercială cu Londra, deci la fel ca reglementarea financiară a Brexitului și cea a soartei drepturilor cetățenilor europeni expatriați în Regatul Unit.

Frontiera între cele două Irlande va fi în centrul discuțiilor prevăzute să aibă loc între primul ministru irlandez Leo Varadkar și președintele Consiliului European, Donald Tusk, vineri după-amiază la Dublin.

Această întâlnire are loc cu câteva zile înainte de "data limită absolută" de 4 decembrie, stabilită de europeni Londrei pentru a-și asuma angajamente "suficiente" în negocierea Brexitului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Cecenii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, ar fi primit ordin să tragă în soldații ruși ce refuzau să fie carne de tun în prima linie a fro…