Brexit: Prelungirile pentru negocieri interne în Regatul Unit încep cu o vacanţă parlamentară

Brexit: Prelungirile pentru negocieri interne în Regatul Unit încep cu o vacanţă parlamentară

După ce Uniunea Europeană a acordat o prelungire a termenului pentru Brexit până la sfârşitul lui octombrie, parlamentarii britanici încep joi o vacanţă de o săptămână, cu ocazia Paştelui, transmite Reuters.

"Nu irosiţi acest timp", a cerut Regatului Unit preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk; după numai câteva ore, parlamentul de la Londra şi-a întrerupt sesiunea.

Parlamentarii au întâmpinat cu urale anunţul făcut în Camera Comunelor de reprezentanta guvernului, Andrea Leadsom, că primesc liber până pe 23 aprilie.

Impasul legat de Brexit din ultimele luni a însemnat multe dezbateri şi voturi în parlament, până noaptea târziu. O pauză de o săptămână a fost anulată în februarie, la fel şi prima săptămână a vacanţei de Paşte; luna trecută, guvernul a anulat până şi o zi liberă, într-o vineri, pentru al treilea vot asupra acordului negociat cu UE de premierul Theresa May. Unii parlamentari au cerut chiar continuarea lucrărilor inclusiv în weekenduri, până la găsirea unei modalităţi de realizare a retragerii Regatului Unit din UE.

"Nimeni nu s-a plâns de orele suplimentare lucrate pentru a ne permite să ne facem treaba şi le mulţumim tuturor", a spus Valerie Vaz, lidera grupului parlamentar laburist, de opoziţie, despre personalul parlamentar - portari, lucrători din serviciile de curăţenie şi poştă, poliţişti.

Vacanţa parlamentară de vară este, conform tradiţiei britanice, de şase săptămâni. Spre sfârşitul lui septembrie urmează de obicei încă o pauză de aproape o lună, rezervată conferinţelor partidelor politice; dacă s-ar continua această practică, parlamentarii ar urma să se întrunească din nou aproape de sfârşitul prelungirii acordate pentru implementarea Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, aplicabil pentru Brexit. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”