Britanicii încep să stocheze numerar pe fondul incertitudinilor economice

Britanicii încep să stocheze numerar pe fondul incertitudinilor economice

Depozitele personale ale britanicilor s-au majorat cu 32,4 miliarde de lire sterline (39,7 miliarde de dolari) în primele 11 luni ale acestui an, comparativ cu creșterea de 19,8 miliarde de lire sterline înregistrată în perioada similară a anului trecut, un semn că britanicii se pregătesc să facă față unor incertitudini economice, arată datele publicate miercuri de Asociația bancherilor britanici (BBA), informează Bloomberg.

Atât investitorii cât și deponenții britanici au fost zguduiți de rezultatul referendumului din luna iunie privind ieșirea din Uniunea Europeană, care a determinat Banca Angliei să reducă dobânda de bază la minimul istoric de 0,25%. Chiar dacă până acum economia britanică a rezistat destul de bine, majoritatea economiștilor se așteaptă la o încetinire în 2017 pe măsură ce companiile vor încerca să obțină o imagine mai clară asupra relației viitoare a Marii Britanii cu spațiul comunitar.

"Am văzut cum depozitele personale au crescut mai puternic în ultimele luni pe măsură ce consumatorii au decis să stocheze numerar în absența unor oportunități de investiții lichide cu randamente mari. Creșterea depozitelor personale ar putea sugera de asemenea că populația vrea să își crească rezervele de numerar în contextul unor posibile incertitudini economice", a declarat economistul șef al BBA, Rebecca Harding.

Un raport separat al băncii Halifax sugerează că prețul caselor din Marea Britanie ar putea înregistra doar o creștere modestă în 2017, în contextul încetinirii ritmului de creștere a economiei și al relansării inflației. De asemenea, banca se așteaptă ca cererea de locuințe să scadă în 2017. "Încetinirea creșterii economice în 2017 este posibil să crească presiunile asupra gradului de ocupare cu riscul creșterii șomajului. Această deteriorare a pieței muncii, împreună cu o prognozată reducere a puterii de cumpărare a gospodăriilor, este posibil să ducă la reducerea cererii pentru locuințe", a declarat Martin Ellis, economist la Halifax.

Marea Britanie și-a revizuit în jos prognoza de creștere pentru următorii doi ani, a anunțat luna trecută ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, cu ocazia prezentării primului proiect de buget de după votul în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

2 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

3 VIDEO „Viitorul” României...

4 Și ea este moștenitoarea unei părți din averea lui Țiriac

5 Așa o fi?