Bucureștiul, fără mască de oxigen. Peste 500.000 de copaci, tăiați în jurul Capitalei

Bucureștiul, fără mască de oxigen. Peste 500.000 de copaci, tăiați în jurul Capitalei

De mai mult timp, pădurile din jurul Bucureștiului sunt distruse în mod sistematic. Iar platforma „Împreună pentru Centura Verde” propune un proiect de lege pentru punerea sub protecția a întregii vegetații forestiere a Ilfovului.

Sute de mii de copaci au fost tăiați în ultimele 12 luni FOTO Alex Găvan

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul capitalei zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice adunate sub umbrela platformei “Împreună pentru Centura Verde”, cer autorităților protejarea pădurilor din județul Ilfov și începerea neîntârziată a demersurilor pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov.

Proiectul de lege propus de platforma civică ”Împreună pentru Centura Verde” a fost depus miercuri 12 aprilie și presupune punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului și constituie piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov .

„Împreună pentru Centura Verde” este un proiect al Fundației Alex Găvan. Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Originar din Argeș, Alex Găvan este unul dintre puținii alpiniști din lume ce a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri.

Pădurile din jurul Bucureștiului încep să dispară FOTO Alex Găvan

Pădurile din jurul Bucureștiului încep să dispară FOTO Alex Găvan

”Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit. Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune “deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui obiectiv”, spune Alex Găvan.

Printre partenerii platformei se numără personalități precum Mircea Cărtărescu, Charlie Ottley, Elisabeta Lipă, Oana Pellea, Ioana Nicolaie, Horia Tecău, Eugenia Vodă, Cristian Mungiu, Gabriela Szabo, Alexandru Tomescu și Tibi Ușeriu.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde euro.

În același timp, în mod paradoxal, pădurile din jurul Bucureștiului sunt decimate în mod sistematic.

Ultimele rămășițe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor.

Cu 16% suprafață împădurită , Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, “zonă cu deficit de vegetație forestieră”.

”Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ. Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581.287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale”, adaugă alpinistul Alex Găvan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”