Bulgaria: Preşedintele Radev l-a numit pe consilierul său Stefan Ianev premier interimar; alegeri anticipate pe 11 iulie

Bulgaria: Preşedintele Radev l-a numit pe consilierul său Stefan Ianev premier interimar; alegeri anticipate pe 11 iulie

Preşedintele bulgar Rumen Radev a convocat marţi alegeri parlamentare anticipate pentru data de 11 iulie şi l-a numit prim-ministru interimar până la formarea viitorului guvern pe Stefan Ianev, consilierul său pentru securitate şi apărare, relatează agenţia Reuters.

Convocarea anticipatelor a rezultat în urma alegerilor indecise din 4 aprilie, care au creat un parlament fragmentat. Partidul conservator GERB al fostul premier Boiko Borisov, formaţiunea antisistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN) şi Partidul Socialist au eşuat, pe rând, să formeze o majoritate.

Stefan Ianev, în vârstă de 61 de ani, un apropiat al preşedintelui Radev, a fost vicepremier şi ministru al apărării într-un alt guvern interimar pe care acesta l-a numit în 2017. El va trebui să gestioneze criza sanitară provocată de pandemie, să organizeze alegerile şi să decidă dacă va întocmi sau va lăsa în sarcina viitorului guvern planul naţional de redresare şi rezilienţă pentru accesarea sumelor ce revin Bulgariei din planul european de relansare.

Partidul GERB a câştigat scrutinul din 4 aprilie, dar a pierdut mandate faţă de ultimele alegeri, pe fondul nemulţumirii populare provocate de corupţia endemică.

Trei partide contestatare intrate în legislativ şi create în urma protestelor anticorupţie de anul trecut - cel mai important şi clasat pe locul doi în alegeri fiind ''Există un Astfel de Popor'' (ITN), condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-show-uri TV Slavi Trifonov - nu au dorit să formeze o coaliţie nici cu GERB şi nici cu Partidul Socialist, ajuns pe locul trei în alegeri, partide pe care le consideră că fac parte din acelaşi sistem corupt. Prin urmare, formarea unei majorităţi nu a fost posibilă în nicio combinaţie politică.

Dar unii comentatori politici cred că alegerile din iulie ar putea crea un alt parlament fragmentat care de asemenea va face dificilă formarea guvernului. Un sondaj recent arată că partidele GERB şi ITN sunt umăr la umăr.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

4 Ce urmează după referendumuri: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate?

5 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat