Bulgaria susține că este dispusă să trimită 400 de militari pentru viitoarea brigadă NATO din România

Bulgaria susține că este dispusă să trimită 400 de militari pentru viitoarea brigadă NATO din România

Bulgaria este pregătită să ia parte la brigada terestră multinațională a NATO din România, a declarat ministrul bulgar al apărării, Nicolai Nencev, care a avut marți o întâlnire cu omologul său român Mihnea Motoc în marja reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statele membre NATO, transmite miercuri agenția Novinite.

Potrivit lui Nencev, citat de televiziunea publică BNR, Sofia ar putea trimite 400 de militari pentru antrenamente și exercițiile comune.

O brigadă NATO standard variază de obicei între 3.200 și 5.500 de persoane, însă dimensiunea brigăzii din România va depinde de cât de multe trupe sunt dispuse să trimită alte state aliate, notează Novinite.

"Împreună cu omologul meu român am ajuns la convingerea că este nevoie de o prezență mai tangibilă a NATO în regiunea Mării Negre. Avem un concept comun și probabil vom înainta chestiunea împreună la summitul de la Varșovia", a adăugat Nencev.

Summitul NATO de la Varșovia va avea loc la 8-9 iulie, iar atenția se va concentra pe bazele Alianței Nord-Atlantice din flancul estic.

Statele membre NATO au agreat amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice și Polonia, precum și constituirea unei prezențe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinațională situată în România, a informat Ministerul român al Apărării.

Conform sursei citate, această brigadă, subordonată Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității. Astfel, brigada va facilita activitățile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire, a mai precizat MApN.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”