Bulgarii votează în alegerile locale; atenţia se concentrează asupra capitalei Sofia

Bulgarii votează în alegerile locale; atenţia se concentrează asupra capitalei Sofia

Bulgarii au început duminică să voteze în alegerile pentru primării şi consiliile locale, iar miza este dacă partidul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, GERB, va reuşit să repete victoria categorică din urmă cu patru ani, relatează DPA.

GERB ar urma să iasă din nou câştigător, iar Borisov pare pregătit să rămână premier până la sfârşitul mandatului său, în 2021, a afirmat Parvan Simeonov, directorul Gallup International - Bulgaria, cu sediul la Sofia.

"Chiar dacă ar aduce o catastrofă electorală neaşteptată pentru GERB, alegerile pentru primării şi consiliile locale de duminică nu sunt un test pentru stabilitatea guvernului. Miza este climatul politic general din ţară", a adăugat el.

Opoziţia este mult mai diversificată şi ar putea atrage noi votanţi, însă este împărţită între socialişti, care mizează pe sentimentele pro-ruseşti şi pe nostalgie, şi un bloc liberal pro-occidental mai mic, dar vizibil şi creativ.

Această divizare "este un noroc pentru GERB", a mai spus Simeonov.

Atenţia se concentrează în special pe cursa pentru primăria capitalei Sofia, unde primarul actual, Iordanka Fandakova, de la GERB, încearcă să obţină un al patrulea mandat.

Contracandidata sa din partea opoziţiei, aflată pe o opoziţie puternică, este independenta Maya Manolova, fost ombudsman naţional. Maya Manolova este susţinută de socialişti şi de alte câteva partide.

Alţi 17 candidaţi sunt în cursa pentru primăria Sofiei, dar numai Manolova este considerată un concurent serios pentru Fandukova,

"Opoziţia încearcă să se impună la Sofia şi în alte mari oraşe, cum ar fi Plovdiv. O victorie ar transmite o poziţie puternică", a mai spus Simeonov.

Al doilea tur de scrutin este programat pentru 3 noiembrie acolo unde nu va exista un candidat care să obţină peste 50% din voturi din primul tur.

La alegerile europene din mai, GERB a ieşit în faţa socialiştilor, în ciuda acuzaţiilor de corupţie împotriva unor oficiali ai partidului.

Urnele se vor închide la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Sunt aşteptate la urne 6,2 milioane de persoane cu drept de vot.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…