Bute arată vinovatul care a ruinat-o pe Halep: Verdict tranșat din Canada în cazul de dopaj

Bute arată vinovatul care a ruinat-o pe Halep: Verdict tranșat din Canada în cazul de dopaj

Sportul românesc se confruntă cu o situație destul de tristă. Pentru că două nume sonore, care ne-au adus bucurii uriașe cât timp au fost pe val în carierele lor, vorbim despre Lucian Bute și Simona Halep, au ajuns să fie implicate în niște cazuri de dopaj. Dacă pentru Bute această poveste a fost cu final fericit, el reușind să demonstreze, cu probe solide, că a fost vorba de contaminare, nu dopaj, în schimb, Simona Halep a fost făcută KO de Sport Resolutions: 4 ani de suspendare!

Lucian Bute

Adevărul a arătat aici că, în cazul lui Halep, probele prezentate în motivarea suspendării, de 126 de pagini, o „îngroapă“, practic, pe „Simo“. Așa se și explică faptul că ea a primit o pedeapsă atât de dură, pe când Bute a primit o sancțiune mult mai blândă în 2016: o suspendare de doar 6 luni, plus o amendă de 50.000 de dolari.

Stabilit în Canada, la Montreal, Lucian Bute (43 de ani) a fost vizitat acum de reporterul Gazetei Sporturilor, Costin Ștucan. În cadrul unui amplu interviu, care poate fi citit integral aici, Bute a fost întrebat și de cazul de Halep. Și a lăsat de înțeles că românca a fost victima staffului ei. Vorbim despre o situație pe care a explicat-o și Adevărul aici, scoțând în evidență cea mai proastă decizie luată de Simona.

Ce a spus Lucian Bute despre Simona Halep?

*Atât cât o cunosc, cred că a fost un accident. Cred că a fost contaminat acel supliment. Nu vreau să cred că a făcut ea cu bună știință. Nu cred că a făcut asta. În cazul meu s-a dovedit, dar au fost timp pierdut, avocați, bani și stres… Am demonstrat că a fost un accident și au ridicat suspendarea după 6 luni. În cazul ei, vorbim despre 4 ani.

*În cazul meu, suplimentele au fost recomandate de preparatorul fizic (n.r. – la fel s-a întâmplat și în cazul Simonei Halep). El ținea legătura cu un distribuitor. Făcând parte din echipa ta e clar că ai încredere sută la sută. Dacă ești îndoit față de echipa ta înseamnă că e o problemă. Nu poți să lucrezi pe un fond de îndoială. Eu lucrasem cu preparatorul respectiv, avusesem multe cantonament cu el. Pentru un sportiv de performanță e nevoie de o recuperare foarte bună, trebuie să iei suplimente. Dar Dumnezeu știa că acel supliment era contaminat. Eu l-am luat cu bună știință și probabil că preparatorul l-a dat tot cu bună știință. S-a dovedit ulterior din analize că practic a fost un gramaj minim. Nu m-ar fi ajutat cu nimic (n.r. – substanța interzisă, Ostarina, care a fost depistată la Bute).

*Când am aflat de testul antidoping picat, a fost panică și dezamăgire, ținând cont că fusesem campion mondial timp de cinci ani. Publicul larg pune la îndoială, oamenii nu sunt în interior să știe câtă muncă e în spate, câte antrenamente, cât chin. Ajungi să creezi un dubiu. “Dar dacă?”. Așa suntem noi, oamenii, toți fac. OK, s-a dovedit că suplimentul a fost contaminat, dar imaginea rămâne șifonată.

*Un sportiv nu e chimist. Tu îți alegi echipa. Preparatorul, nutriționistul. Lucram cu nutriționist, iar el trebuia să știe foarte bine ce consumam, începând de la alimentație până la suplimente. Dar uite că se întâmplă. Ce poți să faci? Eu, Simona, ceilalți, toți aveam o viață cu sală, odihnă, recuperare, nutriție. Nu stau să testez suplimentele. Nu am timp de așa ceva. Dacă m-aș concentra pe asta, mi-aș pierde concentrarea pentru pregătirea înaintea meciurilor. Fiecare din echipă are jobul lui. E un sport individual, eu urc în ring, Simona pe teren, dar în spate e un sport de echipă.

*Halep trebuie să fie puternică, să fie încrezătoare și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dovedească faptul că a fost un accident. Sper să aducă probe concrete și să i se reducă pedeapsa. Să intre mai repede pe teren pentru că altfel îi va fi foarte greu. După doi ani de așteptare e aproape imposibil să mai revii la un nivel înalt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat