CAB renunţă la protest şi reia de luni activitatea la toate secţiile: Nu înseamnă că judecătorii au abandonat lupta

CAB renunţă la protest şi reia de luni activitatea la toate secţiile: Nu înseamnă că judecătorii au abandonat lupta

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti îşi reiau de luni activitatea la toate secţiile, renunţând la protestul declanşat în urma deciziei luate în Parlament privind eliminarea pensiilor speciale.

Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti a hotărât joi, cu 102 voturi ''pentru'' şi 58 ''împotrivă'', reluarea activităţii de judecată începând cu data de 24 februarie la toate secţiile Curţii, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Şedinţele de judecată se vor desfăşura în programul obişnuit, fără nicio derogare.

''Aducem la cunoştinţa publicului faptul că, deşi problemele care au generat protestul nostru nu şi-au găsit încă rezolvarea şi că, în condiţiile în care am asistat în ultima vreme la o acţiune concertată împotriva corpului profesional al magistraţilor din partea celorlalte puteri ale statului, acţiune care lezează statutul şi demnitatea profesiei de magistrat, am luat hotărârea de a întrerupe protestul din respect pentru justiţiabili, care nu trebuie să aibă de suferit din cauza modului în care Legislativul şi Executivul se raportează la magistraţi. (...) Întreruperea protestului la acest moment nu înseamnă că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au abandonat să lupte pentru statutul lor şi pentru independenţa justiţiei, care sunt, de altfel, numai în interesul societăţii, ci înseamnă faptul că îşi respectă profesia şi în egală măsură societatea, care nu trebuie să aibă de suferit'', precizează sursa citată.

CAB arată că ''acţiunile şi declaraţiile publice ale ultimelor luni îndreptate împotriva corpului profesional al magistraţilor sunt cu atât mai greu de suportat pentru magistraţi, în condiţiile în care nu există aceeaşi preocupare din partea celorlalte puteri ale statului în a rezolva gravele probleme cu care se confruntă sistemul judiciar, legate de subdimensionarea cronică a schemelor de personal şi de infrastructură''.

Reprezentanţii CAB consideră că atacul împotriva magistraţilor este lipsit de orice substanţă şi nu face decât să antagonizeze societatea faţă de aceştia, fiind ''o şubrezire fără precedent a independenţei justiţiei''.

''Vom reacţiona la fel de prompt şi vom atrage atenţia ori de câte ori asemenea derapaje vor mai avea loc, independenţa nefiind un drept al magistraţilor, ci o obligaţie'', mai arată sursa citată.

Curtea Constituţională a României urmează să discute, pe 18 martie, sesizările Instanţei supreme şi Avocatului Poporului în legătură cu Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 28 ianuarie, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Documentul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...