Cadoul făcut de Angela Merkel preşedintelui Xi Jinping jigneşte China

Cadoul făcut de Angela Merkel preşedintelui Xi Jinping jigneşte China

Harta realizată în 1735 a fost tipărită de o editură germană, astfel că darul a fost considerat unul potrivit de cancelaria Angelei Merkel pentru preşedintele Xi, atunci când acesta s-a aflat într-o vizită oficială la Berlin, săptămâna trecută.

Deşi preşedintele a reacţionat cu diplomaţie, cadoul nu a fost bine primit. Problema este că hotarele pe care le avea China în acea perioadă nu corespund cu istoria predată acum chinezilor. Pentru a suprima tendinţele separatiste ale mai multor regiunilor, chinezilor li se spune că acestea au aparţinut Chinei „încă din vremurile antice”.

Însă Tibetul, Mongolia, Manciuria şi regiunea Xianjiang apar pe această hartă în afara Chinei. De asemenea, Taiwanul şi Insulele Hainan, acestea din urmă fiind motivul unei dispuse teritoriale aprinse între China şi Japonia, au altă culoare decât China pe harta oferită de Angela Merkel.

Din această cauză, presa chineză s-a împărţit în două tabere clare. Unele ziare nu au tratat deloc subiectul. Principalul titlu din această categorie este cotidianul oficial „People`s Daily”, care a relatat pe larg toate celelalte detalii despre vizita preşedintelui.

Alte publicaţii au scris despre cadoul primit de liderul chinez din partea cancelarului german, doar că au greşit harta. Mai multe ziare au prezentat o hartă din 1844, realizată de cartograful John Dower şi tipărită la Londra. La 1844, hotarele Chinei includeau Tibetul, Xinjiang, Mongolia şi, mai mult, câteva porţiuni extinse din Siberia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 VIDEO Informațiile ăstea despre Simona Halep par ireale...

3 Turcii se laudă că noile avioane de luptă KAAN sunt „mai bune” decât avioanele americane F-35

4 Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce făcea sex cu iubitul ei

5 Horoscop joi, 16 mai. Capricornii trebuie să facă mișcare, iar nativii unei zodii se bucură de câștiguri neașteptate