Calendarul de aderare al României la Schengen a fost stabilit de președinția Consiliului UE

Calendarul de aderare al României la Schengen a fost stabilit de președinția Consiliului UE

Președinția Consiliului Uniunii Europene a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Decizia finală urmează să fie luată la începutul lunii decembrie, în Consiliului JAI, potrivit Digi24.

Consiliu UE a stabilit calendarul de aderare al României la Schengen FOTO: Shutterstock

„Am primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen din țara noastră, precum și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic european”, a scris europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, pe Facebook, potrivit sursei citate.

Calendarul arată că vor fi doua reuniuni europene în luna noiembrie, în timp ce votul decisiv va fi dat pe 9 decembrie în Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Europarlamentarul USR susține că pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre vizitele și rezultate pozitive ale celor trei țări. Pe 15 noiembrie vor fi prezentate concluziile la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

„Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive - cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informații actualizate” despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie.

Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ( JAI - consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene).

Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen”, scrie Vlad Gheorghe, potrivit Digi24.

Ciucă cere dialog permanent cu omologii din statele Schengen

Premierul le-a cerut colegilor din Guvern să păstreze un dialog permanent la nivel de specialiști și ministere cu omologii din statele Schengen, obiectivul fiind un vot pozitiv pentru România la următorul Consiliu JAI.

Am beneficiat de rezultatele comisiei de verificare, care și-a desfășurat activitatea în 10-12 octombrie, rezultate pozitive și care au permis continuarea procedurilor astfel încât să avem întrunirea consiliului JAI și să avem o analiză cât se poată de pertinentă bazată pe merit, pentru că România a făcut tot ceea ce a fost necesar să îndeplinească cerințele Schengen”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a reiterat că un că un caz aparte este cel al Olandei: „Desigur (...) să rezolvăm și să clarificăm în bilateral cu Olanda aspectele care sunt necesare astfel încât să convingem că într-adevăr avem îndeplinite condiții pentru a fi primiți în Schengen”, a completat liderul de la Palatul Victoria.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...