Camelia Roiu - în comisia de disciplină a Spitalului de Arși, luni. Aproximativ 23.000 de semnături pentru susținerea medicului

Camelia Roiu - în comisia de disciplină a Spitalului de Arși, luni. Aproximativ 23.000 de semnături pentru susținerea medicului

Doctor Camelia Roiu - care a făcut publice imagini cu plaga unui pacient infestată cu larve, în secția ATI a Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală - a fost convocată în comisia de disciplină a unității sanitare, luni, între timp fiind strânse aproximativ 23.000 de semnături online, pentru susținerea cadrului medical.

Potrivit convocării pe care Camelia Roiu — medic specialist secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a spitalului bucureștean — a postat-o pe pagina sa de Facebook , ea este convocată în respectiva comisie de disciplină pentru că a refuzat să participe "la instruirile lunare" și nu a semnat "fișa de instruire individuală SSM începând din luna iunie 2015 până în prezent".

La momentul primirii acestei convocări, Camelia Roiu a scris pe pagina sa de Facebook și un mesaj către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, transmițându-i acestuia că este împiedicată să își facă meseria dar și că și-ar dori să fi fost protejată, după ce a făcut publice imaginile din secția ATI a Spitalului de Arși.

"E păcat că nu ne-ați protejat pe toți cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puțini și atât de singuri. Eu m-am simțit sacrificată, exact ca în fața unui pluton de execuție. Am trăit o săptămână în iad. M-am întrebat dacă o să mai fiu sau nu, dacă o să mai fac medicină sau nu, dacă o să mai rămân în țară sau nu... Încă mă mai intreb...", a scris aceasta, referindu-se la zilele după ce a făcut publică filmarea din secția ATI, cu un pacient ce avea o plagă infestată cu larve.

După publicarea respectivelor imagini, secția ATI a Spitalului de Arși a fost închisă, cazurile majore fiind direcționate către alte unități sanitare din Capitală. În cazul pacientului cu larve în răni, care ulterior a murit, a fost deschisă o anchetă. Audiată la Poliția Capitalei în acest caz, Camelia Roiu a declarat atunci că are colegi care doresc să o "linșeze".

"Știu că am colegi care vor să mă linșeze și care vor... au și vorbit să mă potolească în vreun fel, să mă bage în comisii de disciplină, dar am și colegi pe care îi stimez și care știu că sunt profesioniști adevărați. Autoritățile știau ce se întâmplă în spitalul acesta. (...) Colegii lași, care nu recunosc ce se întâmplă acolo, să-și aducă aminte că totuși sunt medici și că este esențial să își facă meseria, iar cea mai mare satisfacție o ai când salvezi un pacient'', a spus Camelia Roiu pe 19 iulie.

După ce Camelia Roiu a anunțat că va fi audiată la Comisia de Disciplină a Spitalului de Arși, a fost creată o petiție online prin care se cerea protejarea medicului, potrivit Legii Avertizorilor de Integritate.

"Există în România Legea Avertizorilor de Integritate (Legea 571/2004), lege care oferă protecție persoanelor care au sesizat încălcări ale legii în instituțiile publice", se arată în petiție.

Creatorii petiției menționează că "neprotejarea persoanelor care sesizează încălcări ale legii transmite un mesaj clar: și anume că în România, dacă sesizezi nereguli, vei avea consecințe de suportat".

Aproximativ 23.000 de persoane au semnat petiția online până la finalul săptămânii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro