Casa Albă îi restituie acreditarea de presă reporterului CNN, însă înăspreşte regulile pentru jurnaliştii acreditaţi

Casa Albă îi restituie acreditarea de presă reporterului CNN, însă înăspreşte regulile pentru jurnaliştii acreditaţi

Casa Albă nu va mai încerca să revoce acreditarea de presă a reporterului CNN, Jim Acosta, dar va înăspri regulile pentru reporteri, în urma altercaţiei jurnalistului cu preşedintele american Donald Trump, informează marţi dpa.

"În această după-amiază i-am notificat pe Jim Acosta şi CNN că permisul lor de trecere a fost restabilit", a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, adăugând că regulile au fost impuse "cu o doză de regret".

Noile reguli includ limitarea fiecărui reporter la o singură întrebare în timpul unei conferinţe de presă, exceptând cazul în care o întrebare suplimentară este aprobată de Casa Albă.

Anunţul reprezintă o sistematizare a normelor deja existente, însă stipulează pentru prima dată în mod explicit că abaterile de la reguli ar putea duce la suspendarea acreditării.

Asociaţia Corespondenţilor de la Casa Albă (WHCA) a salutat decizia cu privire la Acosta, însă a respins noile reguli. "Tot timpul cât au existat conferinţe de presă la Casa Albă, reporterii acreditaţi la Casa Albă au pus întrebări suplimentare. Aşteptăm ca această tradiţie să continue", a declarat preşedintele WHCA, Olivier Knox.

Iniţial, Casa Albă a revocat acreditarea de presă a lui Acosta după ce reporterul şi Trump au avut un schimb de replici tensionat în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la începutul lunii noiembrie. Acest schimb de replici a urmat după luni de tensiuni între preşedinte şi reporter sau CNN în plan mai general. Trump a calificat postul CNN drept "fake news" şi "duşman al poporului".

Un judecător american a decis săptămâna trecută că oficialităţile Casei Albe trebuie să-i restituie lui Acosta acreditarea. La câteva ore de la decizie, Casa Albă a respectat ordinul judecătoresc, însă a anunţat CNN că intenţionează să-i retragă din nou lui Acosta acreditarea în viitorul apropiat. Luni, CNN a revenit în instanţă, cerând o audiere de urgenţă.

Înainte ca judecătorul să dea un verdict, Casa Albă a făcut un pas înapoi în lupta sa cu reporterul de la CNN, însă într-un mod care stârneşte temeri în legătură cu libertatea presei, comentează dpa.

"Astăzi Casa Albă a restaurat în totalitate acreditarea de presă pentru Jim Acosta. Drept urmare, demersul nostru în instanţă nu mai este necesar. Abia aşteptăm să continuăm să transmitem de la Casa Albă", a notat CNN pe contul său de Twitter.

CNN subliniază că mass-media ar trebui să-şi poată alege reprezentanţii care să transmită de la Casa Albă, în pofida atitudinii lor critice faţă de preşedinte.

Administraţia Trump susţine că Acosta a încălcat eticheta refuzând să restituie microfonul unei angajate a Casei Albe şi intrând în contact fizic cu ea. Biroul de presă al lui Trump a subliniat, de asemenea, că CNN are circa 50 de acreditări de presă şi că administraţia respectă libertatea presei.

CNN afirmă că echipa de la Casa Albă încalcă drepturile constituţionale ale lui Acosta la presă liberă şi un proces echitabil. CNN este susţinut de o serie de mass-media, inclusiv de cele mai importante posturi şi publicaţii, de stânga şi de dreapta.

Stabilirea unor reguli specifice pare să fi fost întreprinsă pentru a-l contracara pe judecătorul federal, potrivit căruia Casa Albă a acţionat în afara unui proces echitabil în cazul Acosta, în condiţiile în care nu existau criterii clare pentru revocarea reporterului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /