Cât câștigă sclavul lui Putin, Gerhard Schröder, rușinea Germaniei

Cât câștigă sclavul lui Putin, Gerhard Schröder, rușinea Germaniei

Fostul cancelar se autoproclamă mediator fără a condamna agresiunea ilegală a Moscovei împotriva Ucrainei.
O fotografie făcută în 2018 cu ocazia sărbătoririi Cupei Mondiale și în care Vladimir Putin este văzut îmbrățișându-l pe fostul cancelar german Gerhard Schröder a ajuns din nou pe primele pagini ale marilor ziare germane, scrie publicația spaniolă La Razon, citată de Rador.

Fotografia este doar dovada grafică a unei zarve care a devenit mai evidentă în ultimele zile în rândul societății și politicii germane pentru a cere ca fostul șef al guvernului german să se distanțeze de președintele rus din cauza războiului din Ucraina. Dar pe măsură ce criticile cresc, Schröder rămâne tăcut.

Cel care a fost al șaptelea cancelar german, astăzi este mai cunoscut pentru lobby-ul său economic decât pentru munca sa în favoarea social-democrației germane. O traiectorie care a început în același moment în care a părăsit cancelaria când a semnat construcția Nord Stream 2, gazoductul care va transporta gaz rusesc în Germania prin adâncurile Mării Baltice, sau când a prelungit carta albă pentru Berlin pentru a deveni cel mai mare partener comercial al Moscovei.

De atunci, fostul cancelar prezidează consiliul de administrație al gazoductului Nord Stream și consiliul de supraveghere al consorțiului energetic rus Rosneft, pe lângă faptul că este nominalizat pentru a se alătura gigantului rus Gazprom din iunie.

Între timp, semnele de cordialitate dintre Putin și Schöder nu au încetat, în același timp în care criticile lansate din diferite sfere ale societății nu au ajuns niciodată să înțeleagă o prietenie care l-a determinat pe fostul cancelar chiar să-și sărbătorească ziua de naștere alături de preşedintele rus într-un hotel din Sankt Petersburg. Ani de zile, legăturile proeminentului social-democrat cu Putin și pozițiile sale profitabile în consiliile executive ale companiilor rusești au fost mai mult sau mai puțin ignorate.

Totuşi, situația s-a schimbat acum odată cu invadarea Ucrainei până la ridicarea acelor reproșuri la categoria de critică, dar nu numai că Schröder nu s-a distanțat de intervenția Rusiei, ci continuă să facă bani din afacerile guvernului rus și ale companiilor de gaze ale acestuia.

Cuvintele actualului cancelar care l-a îndemnat pe colegul său de ideologie să-și părăsească funcțiile în aceste companii nu prea au folosit la nimic. Într-un interviu acordat televiziunii publice germane ZDF, Olaf Scholz a declarat că relația lui Gerhard Schröder cu gazoductul „nu este o chestiune privată” și că statutul său de fost cancelar implică „responsabilități” care se menţin şi când încetează să mai ocupe această funcție.

Câteva cuvinte la care trebuie adăugată o scrisoare scrisă de cei zece principali politicieni ai Partidului Social Democrat (SPD) în care i se cere lui Schröder să se opună public lui Putin. „Prin comportamentul său își bate joc de susținătorii democrației din Rusia, din Ucraina, din Europa și din întreaga lume”, conchide scrisoarea.

O listă de cereri care deocamdată nu se fac auzite și la care s-a adăugat miercuri un proces intentat la Parchetul Germaniei și în care Schröder este inclus pentru crime de război legate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Chiar și Asociația Germană de Fotbal i-a cerut fostului cancelar, în calitate de membru de onoare al asociației, să renunțe la „funcțiile sale în companiile de stat ruse” sau la calitatea de membru de onoare.

Potrivit revistei „Vermögen Magazin”, averea lui Schröder este estimată la aproximativ 20 de milioane de euro, la care trebuie adăugată pensia sa de fost cancelar, care se ridică la peste 8.000 de euro pe lună, alături de indemnizațiile sale pentru că a făcut parte din Parlamentul Saxonia Inferioară și Bundestag. Dar Schröder câștigă încă mult mai mult prin activitățile sale economice. În 2005, în ciuda criticilor, el a ocupat un loc în consiliul de supraveghere al Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream.

„Sprijinul meu pentru conducta din Marea Baltică a fost legat exclusiv de interesele țării noastre și ale Europei”, s-a apărat el în biografia pe care a publicat-o în 2006. Astăzi, Schröder este președintele comitetului social al Nord Stream AG și, conform Redaktionsnetzwerk Deutschland, salariul lui ar trebui să se ridice la 250.000 de euro pe an. Schröder a fost și șeful consiliului de supraveghere al companiei energetice ruse Rosneft din 2017. O poziție care a fost propusă de guvernul Rusiei și pentru care germanul ar trebui să câștige în jur de 600.000 de euro pe an, potrivit revistei „Der Spiegel”.

În mijlocul tuturor controverselor, se pune și întrebarea cum va fi fost finanțat biroul său guvernamental. Un fost cancelar are dreptul la un birou cu mai mulți angajați. Anul trecut, din trezoreria publică au curs 407.000 de euro pentru cheltuielile de personal ale biroului său. Acum, patru dintre angajații săi și-au dat demisia în cursul discuției despre legăturile sale cu Rusia.

Sursa: La Razon / Rador/ Traducerea: Rodezia Costea


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”