Cazul Khashoggi: Ankara cere o finalizare a anchetei "cât mai repede posibil"

Turcia a pledat luni pentru finalizarea "cât mai repede posibil" a anchetei asupra uciderii, la începutul lui octombrie, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în timp ce procurorul general al Arabiei Saudite se află la Istanbul pentru a se întâlni cu omologul său turc, informează AFP.

"Avem în mod firesc interesul ca procurorii noştri să facă schimb de informaţii şi să conlucreze", a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, în timpul unei conferinţe de presă la Istanbul. "Trebuie ca această cooperare să continue, însă nu trebuie ca ea să dureze o eternitate sau să se transforme într-o diversiune. Este necesar ca această anchetă să fie finalizată cât mai repede posibil, ca tot adevărul să fie dezvăluit", a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care procurorul general al Arabiei Saudite, Saoud ben Abdallah Al-Muajab, se află la Istanbul, unde a avut o întrevedere cu procurorul turc însărcinat cu ancheta, Irfan Fidan. După această întrevedere, procurorul saudit ar urma să se deplaseze la consulatul ţării sale din Istanbul, locul unde Jamal Khashoggi, un jurnalist critic la adresa Riadului, a fost ucis la 2 octombrie, într-o operaţiune întreprinsă, potrivit Turciei, de 15 agenţi saudiţi.

După ce a afirmat iniţial că jurnalistul în vârstă de 59 de ani a ieşit în viaţă din consulat, Riadul a recunoscut apoi că acesta a murit, însă a avansat mai multe versiuni contradictorii care au provocat scepticismul Turciei şi Occidentului. Guvernul saudit a evocat întâi o "ceartă" care s-a încheiat prost, pentru a susţine apoi că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni "neautorizate" de care prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman nu a fost informat.

Autorităţile saudite au arestat 18 persoane şi au respins săptămâna trecută cererea de extrădare a acestora formulată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

La mai mult de trei săptămâni după această crimă, anchetatorii turci încearcă să găsească trupul lui Khashoggi. După ce au scotocit printr-o pădure din apropierea Istanbului şi un oraş din nord-vestul Turciei, ei au inspectat săptămâna aceasta, cu ajutorul unui robot, reţeaua de canalizare din jurul consulatului saudit.

"Cu privire la acest lucru, în condiţiile în care cei care au comis această crimă se află în prezent în Arabia Saudită, Riadul are o foarte mare responsabilitate", a mai declarat luni Cavsoglu. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă