CCR admite în unanimitate sesizările privind modificarea codurilor penale; Parlamentul nu a transpus deciziile Curţii

CCR admite în unanimitate sesizările privind modificarea codurilor penale; Parlamentul nu a transpus deciziile Curţii

Curtea Constituţională a României a admis, în unanimitate, luni, sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală, pe motiv că Legislativul nu a transpus deciziile CCR incidente.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat asupra sesizărilor privind Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, sesizări formulate de deputaţi PNL şi USR, precum şi de preşedintele Iohannis, asupra cărora dispusese conexarea în şedinţa din 4 iulie.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în ansamblul ei, este neconstituţională. În acest sens, Curtea a reţinut, în esenţă, faptul că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată încalcă art.147 alin.(2) din Constituţie", se precizează în comunicat.

Tot luni, Curtea s-a pronunţat şi asupra sesizărilor privind Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, sesizări formulate de tot de PNL şi USR şi de şeful statului, pe care le-a conexat, de asemenea.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în ansamblul ei, este neconstituţională. Curtea a reţinut în esenţă că, în cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare şi nu a transpus toate deciziile Curţii Constituţionale prin care s-a constatat, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, neconstituţionalitatea unor norme de procedură penală. Prin aceste motive, Curtea a constatat că legea supusă controlului încalcă art.147 alin. (2) din Constituţie", a explicat CCR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina