CCR: Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

CCR: Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

Curtea Constituţională a României a transmis marţi că dezaprobă "atacurile concertate" la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi criza constituţională creată în această ţară.

"Curtea Constituţională a României urmăreşte cu îngrijorare evoluţia evenimentelor care vizează Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Ne exprimăm deplina solidaritate şi empatie faţă de colegii noştri, membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi criza constituţională creată în Republica Moldova, ce urmăreşte a anihila eforturile de a construi, menţine şi consolida o democraţie autentică. A îndemna la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale echivalează, fără echivoc, cu a instiga la nerespectarea legii, a statului de drept, a anula însăşi esenţa democraţiei. Supremaţia şi prevalenţa Constituţiei sunt idealuri comune ce-şi găsesc izvorul în istoria noastră comună, dar şi în viitorul nostru european", declară CCR, într-un comunicat remis marţi.

CCR afirmă că, de la înfiinţarea sa prin Constituţia din 1994, Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a câştigat o bună reputaţie internaţională, care a şi justificat alegerea sa pentru exercitarea preşedinţiei Conferinţei Curţilor Constituţionale europene, pentru un mandat de 3 ani (2021-2024), organism care numără 41 de instanţe de jurisdicţie constituţională.

"Aceasta a însemnat o nouă confirmare europeană de care suntem mândri, fiind expresia unui veritabil constituţionalism european. Este elocvent în acest sens să reamintim evenimentele internaţionale găzduite de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, cu tematică constituţională, varietatea şi actualitatea subiectelor discutate care au cunoscut un ecou pozitiv, o deplină şi binemeritată recunoaştere şi susţinere internaţională. Păşim şi vom parcurge împreună drumul ce se dovedeşte a fi şi pentru noi uneori anevoios, în dificila sarcină de a valida şi consolida democraţia constituţională şi statul de drept", mai declară CCR.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a declarat neconstituţionale hotărârile de vineri ale Parlamentului, prin care a fost anulată numirea Domnicăi Manole în funcţia de judecător al Curţii şi a fost numit un alt judecător, Boris Lupaşcu, un apropiat al socialiştilor.

Pe 23 aprilie, deputaţii din majoritatea formată din Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Şor şi Pentru Moldova au anulat hotărârea privind numirea Domnicăi Manole în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Ulterior, deputaţii au votat pentru candidatura lui Boris Lupaşcu în funcţia de judecător la CCM. Acesta a depus jurământul în lipsa şefului statului, Maia Sandu.

Majoritatea parlamentară constituită dintre socialiştii proruşi şi Partidul Şor a votat vineri o serie de hotărâri controversate, inclusiv cea prin care nu recunoaşte avizul Curţii Constituţionale privind existenţa circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului, anularea hotărârii din 2019 prin care preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost numită judecător şi numirea unui alt judecător la Curtea Constituţională, un apropiat al socialiştilor, potrivit Radio Chişinău.

Diplomaţi occidentali şi instituţii europene şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste decizii, pe care le-au calificat drept atacuri la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi a statului de drept. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria