Ce nu avem voie să facem în prima zi de Paşte. Ce spune tradiția dacă prima persoană care îți intră în casă este un bărbat

Ce nu avem voie să facem în prima zi de Paşte. Ce spune tradiția dacă prima persoană care îți intră în casă este un bărbat

În tradiţia ortodoxă, la Înviere este bine să ne îmbrăcăm cu haine noi, care, la fel ca şi apa, au un un rol purificator. Este bine să păstrăm pască, crucea de pe ea sau anafură, pentru că sunt considerate de leac.

În ziua de Paști, oul nu se mănâncă cu sare FOTO Shutterstock

În ziua de Paște nu este bine să dormim, pentru că se spune că în restul anului vom fi somnoroși și vom avea ghinion. De asemenea, nu trebuie să aruncăm lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ținem în casă. Aceasta trebuie aprinsă caz de boală, calamităţi naturale și supărări, ca să le alunge, conform tradiției populare.

Potrivit legendelor transmise din bătrâni, cine doarme în ziua de Paște va avea parte de ghinion tot anul. Viermii îi mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îl va prinde ploaia ori de câte ori va vrea să lucreze câmpul.

În dimineaţa Paştelui e bine să privim prima dată într-un vas cu apă neîncepută. Se spune că astfel vom avea vederea bună în restul anului.

În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, pentru că vorbele din bătrâni spun că vom transpira tot anul.

De ce se așează o bucățică de fier sub prag

Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an.

Cocoşul sfinţit de Paşti se credea a fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.

La masa de Paşti e bine să mâncăm mai întâi un ou, pentru că se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinteni precum peştele şi uşori ca pasărea.

Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni în lumea cealaltă, spune tradiția populară. Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vom avea noroc tot anul.

De Paşti se aşeză o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă.

Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi

Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.

De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

Se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină , sufletele lor ajungând direct în rai.

Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi plină de noroc toată viaţa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…