Ce reprezintă dragonii înaripați prezinți pe unele clădiri din vestul României FOTO

Ce reprezintă dragonii înaripați prezinți pe unele clădiri din vestul României FOTO

Un doctor în istorie descifrează pentru cititorii „Adevărul” modul cum a ajuns o clădire de pe cel mai important bulevard din Arad să aibă pe fațadă reprezentarea dragonilor, a leului și ciorchinelui de strugure.

Istoricul spune că sunt simboluri ezoterice prin excelență FOTO Antoniu Martin

Cert este faptul că moștenirea cavalerească medievală și-a pus amprenta pe Aradul modern. Astfel, putem vedea simboluri specifice unor ordine medievale pe cele mai importante clădiri ale orașului de pe Mureș.

Destinul edificiului de pe Bulevardul Decebal nr.17 a fost strâns legat de cel al fostului Gimnaziu Superior Regal din Arad, actualul Colegiu Național «Moise Nicoară». Actuala clădire a Colegiului Național «Moise Nicoară» din Arad a fost finalizată în 1873, de către arhitectul Josef Diecher, care a mai realizat importante edificii și în Budapesta. Așa cum se cunoaște, pe baza documentelor din Arhivele Naționale Maghiare, la dotarea Gimnaziului Superior Regal au contribuit mai multe organizații și asociații: Fundația Sigismund Bohus, Fundația Orczi, Fundația Fenyes Feher, Fundația Andrenyi și nu în ultimul rând Fundația Szechenyi. Aceasta din urmă a fost una dintre cele mai reprezentative societăți de binefacere și de cultură de pe tot teritoriul Ungariei, denumirea fiindu-i dată după numele omului politic maghiar Istvan Szechenyi, care și-a pus amprenta în mod definitoriu asupra evoluției societății maghiare din a doua jumătate a secolului XIX”, spune doctorul în istorie Antoniu Martin.

Acesta mai precizează că filiala arădeană a Fundației Szechenyi s-a implicat și ea activ în multiple proiecte comunitare. Edificată în forma actuală la sfârșitul secolului al XIX-lea, clădirea de pe Bulevardul Decebal nr 17, care inițial a fost locuința călugărului bavarez ajuns aici la începutul anilor 1700, dispune pe fațada principală de o simbolistică cu totul particulară.

Astfel, întâlnim aici, privind din partea superioară, doi grifoni, sau dragoni înaripați, a căror prezență poate fi explicată prin faptul că se dorea asumarea unei anume continuități între ceea ce a reprezentat Ordinul Dragonului, importantă confrerie medievală, care așa cum se cunoaște avea și un «cerc interior» unde erau prezervate cunoștințe cu caracter inițiatic și ezoteric. Mergând mai jos cu privirea, observăm un alt simbol cu conotații deosebite, anume capul de leu, care, în limbaj inițiatic sugerează puterea și demnitatea. Leul, în ipostaza de animal înaripat, a fost asociat în iconografia creștină cu evanghelistul Marcu. Între cele două reprezentări de mai sus, mai putem identifica și reprezentarea «scoicii». Scoica ca simbol poate fi considerată ca având însușiri taumaturgice, dar în primul rând este asociată cu fecunditatea, cu nașterea, cu ideea de reînviere și călcare pe moarte”, specifică Antoniu Martin.

Simboluri care apațin mai multor culturi

De asemenea, la baza acestei veritabile scenografii de pe fațada clădirii, se mai poate vizualiza «rodia». Acest fruct originar din Orientul Mijlociu este înconjurat de o aură de mister și simbolism.

Rodia întruchipează în esență dragostea și fertilitatea, dar și belșugul, bogăția și primăvara. Pe de altă parte în accepțiune creștină, rodia este asociată cu crucificarea lui Hristos și sărbătoarea Paștelui, fiind un simbol al învierii, al renașterii naturii și al nemuririi.

În Vechiul Testament se preciza că rodia era unul dintre fructele permise în sanctuarul Templului Sfânt, deoarece aceasta rămânând intactă datorită proprietăților sale, simboliza și incoruptibilitatea. Avem așadar în reprezentările de mai sus un tablou ezoteric, care conține simboluri de natură sincretică, aparținând mai multor culturi și sisteme spirituale ale omenirii.

„Probabil că mesajul pe care au dorit să-l transmită cei care au edificat imobilul era acela că orașul Arad a avut, are și trebuie să păstreze valențe multicultural. Aceasta nu doar la nivel societal, general ci și în ceea ce privește educația, formarea noilor generații. Cum astfel se explică prezența dragonilor înaripați cu cozile încolăcite pe fațada din spatele clădirii Colegiului Național «Moise Nicoară» din Arad ? Avem în acest caz de a face cu o reprezentare extraordinară care poate sugera legături de ordin ancestral: cozile încolăcite ale dragonilor întruchipează toiagul lui Moise din pustie, dar și Caduceul lui Hermes Trismegistus, părintele ezoterismului antic”, încheie doctorul în istorie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?