Ce se știe despre mișcarea de rezistență ucraineană care luptă pentru eliberarea regiunii Herson de sub ocupația rușilor

Ce se știe despre mișcarea de rezistență ucraineană care luptă pentru eliberarea regiunii Herson de sub ocupația rușilor

În sudul Ucrainei ocupate de ruși, alături de soldații ucraineni care luptă pentru recucerirea regiunii Herson este activă o a doua armată: „Roukh Oporou”, rezistența ucraineană care observă neîncetat mișcările invadatorilor și care a fost activă pe toată perioada de la capturarea orașelor sudice de către ruși, scrie Hotnews.ro , citând AFP.

De lungi întregi, locuitorii regiunii trăiesc sub ocupația rușilor FOTO EPA-EFE

Timp de 25 de minute, o dronă zboară peste estuarul râului Nipru, cu camera sa de înaltă definiție îndreptată spre malul ocupat de ruși.

Ascunși în tufișuri, Oleksii și Serghei - ale căror nume au fost schimbate pentru a le proteja identitatea - urmăresc pozițiile rușilor, într-o misiune periculoasă.

Estuarul din această parte de sud a regiunii Mykolaiv are o lățime de 10 kilometri, dar se află în raza de acțiune a artileriei ruse, iar trupele ruse pot localiza locul de unde este controlată drona lor chinezească, un model civil în valoare de 15.000 de euro. Cei doi bărbați s-au trezit de multe ori sub focurile rușilor.

De data aceasta, operațiunea a decurs fără probleme. Au fost depistate câteva camioane și noi poziții fortificate. Cei doi transmit pe scurt descoperirile lor cu soldații, apoi se îndepărtează cu rapiditate.

Au nevoie de un ecran mare pentru analize detaliate, localizarea posibilelor ținte și coordonarea cu armata.

În ciuda uniformelor lor impecabile și a armelor occidentale, Serghei și Oleksii sunt membri ai rezistenței ucrainene.

Oleksii spune că s-a implicat în rezistență după ce a descoperit masacrele comise de ruși în Bucea, în suburbiile Kievului. Până atunci, el avea o afacere de familie în Kiev. Mykola lucra în turism.

Este greu de clarificat țesătura relațiilor lor cu armata. „Operăm în manieră orizontală”, explică Oleksiï, odată ce a ajuns în siguranță la „un prieten”, de unde va analiza imaginile surprinse cu drona.

În teorie, ar fi trebuit să merg la sediul armatei din Nikolaev pentru a arăta imaginile. Dar știm că vom rezolva mai repede singuri", a spus el.

Nikolaev este primul mare oraș la vest de Herson ocupat de ruși unde armata ucraineană a anunțat luni că a lansat o contraofensivă. A devenit capitala mișcării de rezistență ucrainene din sud.

Într-o clădire anonimă, Oleksii îl prezintă pe Oleg, în vârstă de cincizeci de ani, care coordonează această mișcare despre care a acceptat să vorbească puțin.

„Nu este o persoană sau două. Sunt celule separate și mii de oameni", a spus el, referindu-se la "agenții" săi infiltrați în teritoriile ocupate.

Contraofensiva armatei ucrainene se bazează parțial pe datele mișcării de rezistență

Aproape toți sunt civili. Misiunea lor principală: să urmărească mișcările trupelor rusești.

De câteva săptămâni, regiunea Herson este zguduită de explozii și atacuri care vizează infrastructura militară rusă. Aproape în fiecare zi, au loc atacuri țintite.

Luni, un oficial rus de ocupație a fost împușcat și ucis acolo.

Cine comite aceste crime? Potrivit unui ofițer ucrainean care ține legătura cu rezistența, „unii civili sunt pregătiți, noi le-am pus la dispoziție arme”.

Printre aceștia, foști membri ai brigăzilor teritoriale de apărare, antrenați în ianuarie de forțele speciale ucrainene și care „au primit mitraliere Kalașnikov”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...