Cea mai bătrână persoană din lume, obiect de studiu. Specialiștii caută secretul longevității

Cea mai bătrână persoană din lume, obiect de studiu. Specialiștii caută secretul longevității

Cea mai bătrână persoană din lume, Maria Branyas, în vârstă de 116 ani, a ajuns pentru oamenii de știință obiect de studiu. Cercetătorii spanioli încearcă să afle care este secretul longevității, iar super bunica a acceptat să-i ajute.

Maria este un adevărat mister pentru oamenii de știință

Cea mai bătrână persoană din lume, Maria Branyas, în vârstă de 116 ani, a ajuns pentru oamenii de știință obiect de studiu. Cercetătorii spanioli încearcă să afle care este secretul longevității, iar super bunica a acceptat să-i ajute.

Femeia, care s-a născut în San Francisco, în 1907, s-a mutat cu familia în Spania, în Catalonia, pe când avea doar opt ani. Deținătoarea recordului mondial a acceptat să se supună unor teste științifice care le-ar putea permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine anumite boli asociate vârstei înaintate precum afecțiunile neurodegenerative și cardiovasculare, scrie news.ro.

Cea mai bătrână persoană din lume, perfect sănătoasă

Cazul este unul cu atât mai interesant cu cât femeia nu are probleme de sănătate. Este adevărat că și-a pierdut din auz și din mobilitate însă, în rest, este sănătoasă. Nu are probleme cu memoria, este complet lucidă și nu suferă de boli cardiovasculare, comune persoanelor în vârstă.

Manel Esteller, un renumit om de știință spaniol, care cercetează genetica și modul în care se aplică la condițiile de sănătate, a aflat recent despre cazul femeii și s-a arătat interesat să efectueze studii amănunțite.

„Are o minte complet lucidă”, a declarat cercetătorul Manel Esteller pentru o televiziune spaniolă. Într-adevăr, Maria Branyas, cea mai bătrână persoană din lume, își amintește cu o claritate incredibilă episoade din copilărie, de când avea doar patru ani.

”Cunoaştem vârsta cronologică a Mariei, 116 ani, dar trebuie să-i determinăm vârsta biologică”, a declarat specialistul care consideră că este mult mai tânără din punct de vedere fizic. Omul de ştiinţă a prelevat de la aceasta probe biologice de salivă, sânge şi urină despre care se crede că sunt cele mai „longevive” mostre biologice şi au o mare valoare ştiinţifică, a declarat Josep Carreras, şeful unui institut de cercetare a leucemiei.

Mostrele vor fi comparate cu cele ale fiicei mijlocii a femeii de 116 ani, care are 79 de ani. Probele biologice rare vor evalua genele femeii şi se speră că va avansa cercetarea medicamentelor care ar putea ajuta în cazul bolilor asociate cu vârsta şi cancer.

Cât despre femeie, aceasta nu a avut deloc o viață ușoară. Pe când seafla în Statele unite, ea a supraviețuit unui cutremur, apoi unui incendiu, a trecut prin două războaie mondiale, prin războiul civil spaniol, a trăit pandemia de gripă spaniolă și a supraviețuit și pandemiei de covid. O femeie am putea spune norocoasă și…indestructibilă. Acesta și-a pierdut tatăl în drumul lor din America spre Spania. Bărbatul a murit pe vapor de tuberculoză. Tot acolo Maria a suferit un accident în timp ce se juca cu frații ei și și-a pierdut parțial auzul.

Secretul longevității: genetica, dar și o viață liniștită

Femeia a fost întrebată deseori care este secretul vieţii sale îndelungate şi foloseşte un cont pe o rețea online unde postează sfaturile sale pentru ceilalţi. Ea a atribuit longevitatea sa „ordinii, liniştii, bunei legături cu familia şi prietenii, contactului cu natura, stabilităţii emoţionale, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptului că stă departe de persoanele toxice”.

Cu toate acestea, ea atribuie, de asemenea, şi o mare parte „norocului” genetic. „Este clar că există o componentă genetică, deoarece există mai mulţi membri ai familiei ei care au peste 90 de ani”, spun cercetătorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?