CEDO/1989: 17 români, despăgubiți cu câte 15.000 de euro după ce au reclamat absența unei anchete efective

CEDO/1989: 17 români, despăgubiți cu câte 15.000 de euro după ce au reclamat absența unei anchete efective

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că statul român este obligat să le plătească despăgubiri de câte 15.000 de euro unui număr de 17 cetățeni români care au reclamat instanței de la Strasbourg absența unei anchete efective cu privire la reprimarea violentă a manifestațiilor împotriva regimului comunist care au avut loc în decembrie 1989 la București și Reșița și în timpul cărora au fost uciși apropiați ai acestora, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CEDO.

Conform deciziei judecătorilor de la Strasbourg, cei 17 reclamanți vor primi câte 15.000 de euro drept despăgubiri pentru daunele morale suferite.

Cei 17 români, grupați în cazul 'Elena Apostol și alții împotriva României', sunt născuți între 1935 și 1985 și au domiciliile la Măgurele, București și Reșița.

Potrivit instanței europene, faptele invocate sunt similare celor din cazul 'Asociația 21 Decembrie 1989 și alții contra României', înscriindu-se în același context istoric și referindu-se la aceeași procedură penală internă.

În 1990, procurorii militari din București și din alte orașe din România au deschis anchete cu privire la recurgerea la forță și privarea ilegală de libertate la care au fost supuși participanții la manifestațiile de la sfârșitul lunii decembrie 1989. Conform unui document emis în 2008 de Parchetul Militar în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise în aceste operațiuni, peste 5.000 au fost rănite și mai multe mii au fost private de libertate și supuse relelor tratamente, precizează comunicatul CEDO.

Prin două decizii din 2010 și 2011, Parchetul Militar și-a declinat competența în acest dosar în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2014, în urma intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală, dosarul a fost alocat din nou Parchetului Militar. Petenții au reclamat faptul că ancheta penală deschisă de autorități în 1990 a fost ineficientă. Ei au acuzat în special faptul că România nu și-a respectat obligațiile procedurale care îi reveneau în baza articolului 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai precizează comunicatul CEDO.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...