Cehia: Independentul Drahos, în uşor avans faţă de Zeman înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale (sondaj)

Cehia: Independentul Drahos, în uşor avans faţă de Zeman înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale (sondaj)

Candidatul independent Jiri Drahos deţine un uşor avans faţă de preşedintele în funcţie Milos Zeman, înaintea turului decisiv al alegerilor prezidenţiale din Cehia de la sfârşitul acestei săptămâni, un scrutin ce pare că va fi hotărât de votanţii încă indecişi, arată rezultatele unui sondaj publicat luni, transmite Reuters.

Jiri Drahos, fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe, speră să-i unească pe alegătorii liberali, prooccidentali, nemulţumiţi de stilul abrupt al lui Zeman şi de preferinţa acestuia pentru Rusia şi China.

Conform unui sondaj STEM/MARK realizat pentru cotidianul Mlada fronta Dnes, pe un eşantion de 1.078 de persoane, 47% dintre alegători îl susţin pe Drahos, iar 43% pe Zeman. Restul de 10% din cei care declară că vor vota sunt încă indecişi în privinţa candidatului pentru care vor opta.

O anchetă similară, publicată duminică de Kantar TNS, a arătat că 45,5% dintre alegători îl preferă pe Zeman, iar 45% pe contracandidatul său.

Majoritatea candidaţilor eliminaţi în primul tur au declarat că îl susţin pe Drahos.

Milos Zeman, un veteran al stângii din Cehia, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei, s-a plasat pe primul loc în cel dintâi tur de scrutin, în care a obţinut 38,56% din voturi. Contracandidatul său Jiri Drahos a întrunit 26,60% din sufragii.

Rezultatul scrutinului programat în zilele de 26 şi 27 ianuarie ar putea influenţa şi conducerea viitorului guvern. Prim-ministrul Andrej Babis se grăbeşte să formeze un nou executiv înainte de învestirea viitorului preşedinte, în ziua de 8 martie.

Deputaţii cehi au votat vineri pentru ridicarea imunităţii parlamentare a premierului populist demisionar Andrej Babis, acuzat de folosirea în mod ilicit de fonduri europene.

Zeman l-a susţinut pe Babis, care la rândul său şi-a declarat sprijinul faţă de realegerea preşedintelui. Drahos, în schimb, i-a recomandat lui Babis să facă un pas înapoi pentru a permite formarea unui nou guvern, şi a declarat inacceptabilă prezenţa unui prim-ministru inculpat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...