Cehia: Partidul populist al premierului Andrej Babis a ieşit învingător (rezultate oficiale)

Cehia: Partidul populist al premierului Andrej Babis a ieşit învingător (rezultate oficiale)

Alianţa Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO), partidul populist al premierului ceh Andrej Babis, a câştigat alegerile europarlamentare din Cehia, cu 21.2% din voturi, urmând să obţină şase mandate de eurodeputat, cu două mai mult decât în 2014, transmit EFE şi Xinhua, care citează datele anunţate duminică de Biroul electoral.

Mişcarea populistă a lui Babis, care face parte din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), cunoscută pentru criticile la adresa Bruxelles-ului, îşi întăreşte prezenţa în Parlamentul European, spre deosebire de partenerii săi de guvernare, social-democraţii de la CSSD, care pierd patru mandate.

Conservatorii eurosceptici ai formaţiunii ODS, parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE), au obţinut 14.5% din sufragii şi patru mandate, faţă de două cât avea până acum.

Partidul Piraţilor, unul din marii câştigători ai scrutinului, va intra, în premieră, în Parlamentul European, prin obţinerea a 14% din voturi şi trei mandate şi s-ar putea alătura grupului Verzilor.

Conservatorii liberali TOP09, membri ai Partidului Popular European, au obţinut 11.7% şi trei locuri de eurodeputaţi, cu unul mai puţin decât în legislatura anterioară.

Formaţiunea eurosceptică SPD, parte din grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), care se coagulează în jurul Ligii vice-premierului italian Matteo Salvini, reuşeşte de asemenea să acceadă în Parlamentul European cu 9,1% din voturi şi două mandate.

Creştin-democraţii din KDU, parte a Partidului Popular European, au obţinut 7.2% din voturi şi două mandate, cu unul mai puţin faţă de legislatura precedentă, iar comuniştii din KSCM, parte a Stângii Unite Europene (GUE), cu 6.9% din voturi şi un loc de eurodeputat, pierd două mandate.

Participarea la votul desfăşurat vineri şi sâmbătă a fost de 28.72%, faţă de 18.2% la ultimul scrutin europarlamentar.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro