Cel mai bogat om din Bulgaria, sancționat de Marea Britanie: „A privat oamenii de resurse esenţiale”

Cel mai bogat om din Bulgaria, sancționat de Marea Britanie: „A privat oamenii de resurse esenţiale”

Marea Britanie a decis vineri să impună sancţiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari, printre care cel mai bogat om din Bulgaria, Vasil Bojkov, pentru ceea ce Londra a numit folosirea incorectă a fondurilor publice şi deturnarea lor în interes personal.

Omul de afaceri Vasil Bojkov FOTO Profimedia

Ceilalţi doi cetăţeni bulgari sancţionaţi sunt fostul parlamentar Delian Peevski şi fostul oficial în domeniul securităţii naţionale Ilko Jeliazkov, membru al consiliului de administraţie al celei mai mari companii energetice din Bulgaria , transmite Agerpres.

Londra a afirmat că sancţiunile vizează corupţia din Bulgaria prin acţiuni coordonate cu Statele Unite, care au sancţionat vineri cinci actuali sau foşti demnitari guvernamentali. Washingtonul i-a sancţionat deja în 2021 pe Peevski şi Jeliazkov.

''Cei sancţionaţi au privat oamenii din Bulgaria de resurse esenţiale pentru dezvoltarea sa economică şi socială'', a declarat ministrul de externe britanic James Cleverly.

''Bani care ar fi trebuit să fie utilizaţi pentru a repara străzi, a construi spitale şi a sprijini creşterea economică au ajuns în schimb în buzunarele unor indivizi corupţi'', a adăugat Cleverly.

Bulgaria se află printre ţările cele mai corupte din Europa , potrivit indicelui calculat de Transparency International, şi a fost criticată constant pentru ineficienţa măsurilor de combatere a corupţiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă