Cele două opțiuni ale guvernului Orban: Blitzkrieg sau încremenirea în proiectul PSD

Cele două opțiuni ale guvernului Orban: Blitzkrieg sau încremenirea în proiectul PSD

Programul de guvernare al guvernului Ludovic Orban oferă puține motive de bucurie. Un guvern de tranziție, așa cum l-a proiectat președintele Iohannis, blocat la mantinelă de un Parlament evident ostil oricărei reforme. În Justiție și Economie, cele două sectoare-cheie în care reformele sunt urgente pentru a preveni adevărate catastrofe sistemice, Ludovic Orban s-a derobat complet, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Societatea civilă, mare parte a magistraților, partenerii europeni cer repararea marilor probleme din Justiție: desființarea Secției Speciale, abrogarea recursului compensatoriu, respingerea modificărilor la codurile penale. Fără acestea, puterea taberei anti-reformă din justiție se perpetuează, independența de facto a sistemului scade.

Orban s-a ascuns însă strategic în spatele referendumului pentru justiție din 26 mai, referendum anti-OUG. Dar OUG-urile nu sunt singura soluție: există și posibilitatea asumării răspunderii. Premierul desemnat a refuzat însă discuția despre această soluție și a vorbit în conferința de presă de azi de proiectele legislative deja inițiate. Or, e de domeniul evidenței că acestea au zero șanse în acest Parlament.

În economie, situația e la fel de gravă. Populismul fără precedent al PSD, care a mărit salariile bugetarilor, pensiile (cu bătaie până în 2022, bombă cu efect întârziat), a forțat mediul privat constant (creșteri salariale în construcții, creșterea salariului minim etc) va duce rapid la explozia deficitului bugetar.

Pe scurt: în maximum doi ani, dacă situația nu e corectată radical, România va cheltui cu mult mai mult decât va produce. E matematică pură, iar cinicii din PSD o știu perfect. Eliminarea lor de la guvernare le pică mănușă într-un moment în care se adună nori negri deasupra economiei românești, la fel ca în 1996 sau 2009, când era evident că partidele venite să repare situația vor fi măturate de istorie.

Sigur că PNL, aflat în fața a trei rânduri de alegeri cruciale, nu putea promite reforme radicale în economie. Orice mic anunț de tăiere a unor venituri (fie ele și nejustificate), de înăsprire a cadrului legislativ, de reformă ar fi taxat rapid de PSD și cohorta de manipulatori mediatici drept austeritate a la Băsescu.

Dar guvernul Orban nu și-a asumat să facă singur nici măcar mici corecții fiscale, precum desființarea OUG 114, eliminarea split TVA ori a supraimpozitării contractelor de muncă part-time. Premierul desemnat a anunțat în conferința de presă că nu va adopta OUG pentru aceste corecții, ci proiecte de lege trimise în Parlament. Ușor de ghicit ce se va întâmpla cu ele acolo.

Orban susține că guvernul său nu va emite OUG-uri decât dacă vor exista urgențe reale. Greu de imaginat o urgență mai mare decât cea din economie, unde ceasul ticăie, iar Florin Cîțu o știe perfect. Deficitul urcă rapid în timp ce citiți aceste rânduri, 2020 și mai ales 2021 vor fi anii prăbușirii economice dacă executivul nu oprește la timp dezastrul rămas în urma PSD. Numărarea ministerelor și angajaților de la cabinete, promisă de Orban, e la fel de eficient ca ceaiul de rostopască pentru un cancer galopant.

Alegerea primarilor în două tururi e o altă urgență. Democrația are nevoie de acest instrument. Doar că pentru Ludovic Orban nu mai deloc e o urgență, cel puțin așa ne-a spus joi după-amiază. A abandonat și acest proiect în seama Parlamentului, unde PSD și UDMR vor ucide inițiativa.

Rolul de gestionar fără ștampilă al trebilor țării, de schior care merge pe urmele adânci lăsate de PSD în zăpadă nu e ceea ce trebuie acum României.

Dacă va fi învestit de Parlament, Orban are două opțiuni.

Prima e să guverneze cu frâna de mână trasă ca Dacian Cioloș. Înainte de învestirea din 2016 scriam că Cioloș are o fereastră unică de oportunitate pentru câteva reforme îndelung așteptate. Fostul premier s-a ferit însă tot mandatul să supere Parlamentul dominat de PSD, iar rezultatul îl știm cu toții. Dacă va fi la fel de inofensiv, va fi încă un an pierdut.

A doua e opțiunea buldozer. PSD e în degringoladă după moțiunea de cenzură, Tăriceanu e în pierdere mare de portanță în ALDE, Ponta e necredibil după ultimele ieșiri publice. După pierderea plauzibilă a alegerilor de către Viorica Dăncilă, în PSD se va declanșa războiul intern pentru putere care le va consuma o bună parte din energie. Va fi momentul unui blitz-krieg, o lovitură rapidă prin care guvernul să ia rapid, într-o săptămână, măsurile necesare pentru a repara, măcar în parte, marile dezechilibre lăsate de PSD. Fie prin OUG, fie prin asumarea rapidă a răspunderii. Nu contează forma decât pentru puriști.

Realpolitik de manual: reformați sau ne prăbușim.

 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…