Cele mai importante fragmente din discursurile inaugurale ale președinților SUA

Cele mai importante fragmente din discursurile inaugurale ale președinților SUA

Donald Trump depune vineri jurământul și va rosti primul discurs în calitate de președinte al Statelor Unite. Potrivit DPA, va fi un discurs de 20 de minute care se va concentra asupra câtorva dintre planurile concrete pe care administrația sa dorește să le pună în aplicare pe durata mandatului.

* Donald Trump depune vineri jurământul și devine al 45-lea președinte al SUA

Primul discurs prezidențial a furnizat, adesea, citate devenite faimoase în retorica declarațiilor prezidențiale americane. Agenția DPA face o trecere în revistă a câtorva dintre declarațiile memorabile făcute de liderii de la Casa Albă imediat după învestire.

"Menținerea vie a flăcării sacre a libertății și a modelului republican de guvernare sunt considerate, pe bună dreptate, baza profundă a încrederii poporului american", a spus George Washington în discursul cu care a început primul său mandat, în 1789. De altfel, Washington este cel care a lansat tradiția adresării publice imediat după depunerea jurământului.

"Cu răutate față de nimeni, cu bunătate față de toți, cu fermitate în dreptate, întrucât Dumnezeu ne lasă să vedem dreptatea, haideți să ne terminăm lucrarea și să vindecăm rănile națiunii", a spus Abraham Lincoln în discursul de după a doua învestire, în 1865, cu câteva săptămâni înainte să fie asasinat.

La inaugurarea din 1905, președintele Theodore Roosevelt spunea: "Ni s-au oferit multe și, pe bună dreptate, se așteaptă multe de la noi. Le suntem datori celorlalți și ne suntem datori nouă. Nu ne putem sustrage de la îndeplinirea acestor datorii".

Reales în 1917 la capătul unei campanii în care a promis neutralitatea SUA în primul Război Mondial, Woodrow Wilson spunea, cu mai puțin de o lună înainte ca America să intre în război: "Nu mai suntem niște provinciali. Evenimentele tragice petrecute în cele 30 de luni de frământări prin care am trecut ne-au transformat în cetățeni ai lumii. Nu mai există loc de întors."

"Am atins un nivel de securitate și confort mai mare decât s-a înregistrat vreodată în istoria lumii", afirma Herbert Hoover în 1929. La câteva luni după discursul său inaugural s-a produs marea prăbușire a Bursei americane, ceea ce a marcat începutul Marii Recesiuni.

Franklin D. Roosevelt este președintele care a înregistrat performanța neegalată până acum de a rosti patru discursuri inaugurale. La primul dintre ele, în 1933, spunea: "Această mare națiune va îndura multe și a îndurat multe, va renaște și va prospera. Așa că, întâi de toate, dați-mi voie să îmi exprim convingerea că singurul lucru de care trebuie să ne temem este teama însăși".

"Compatrioții mei americani, nu vă întrebați ce poate țara să facă pentru voi, ci ce puteți face voi pentru țară. Compatrioți din lumea întreagă, nu vă întrebați ce poate face America pentru voi, ci ce putem face împreună pentru libertate", este unul dintre fragmentele celebre din discursul din 1961 al președintelui John F. Kennedy.

În 1981, la prima sa învestire, Ronald Reagan le transmitea americanilor: "În criza pe care o traversăm acum, statul nu e soluția problemei, statul este problema".

"Tot ce nu funcționează în America poate fi îndreptat prin ceea ce funcționează în America", a spus Bill Clinton în discursul cu care și-a început mandatul din 1993.

Iar în 2009, la prima sa învestire, Barack Obama le făcea americanilor o promisiune: "Azi vă spun că provocările care ne așteaptă sunt reale. Sunt grave și numeroase. Nu vor fi depășite ușor sau într-un timp scurt. Dar îți spun, America: Vor fi depășite!".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

4 VIDEO Un analist militar rus s-a scăpat la TV: Ucraina va câștiga răboiul. Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoa…

5 Războiul care nu se vede....