Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei. „Angajații sunt niște eroi”

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei. „Angajații sunt niște eroi”

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina, a anunțat vineri operatorul nuclear Energoatom într-o declarație actualizată, conform CNN .

Centrala nucleară Zaporojie este ocupată de forțele ruse Foto: Arhivă

Astăzi, 26 august 2022, la ora 14:04, una dintre unitățile energetice ale centralei ZNPP care a fost oprită ieri a fost conectată la rețeaua electrică, iar capacitatea este în curs de adăugare”, se arată în comunicat.

Lucrătorii de la Centrala Nucleară Zaporojie sunt adevărați eroi! Ei țin neobosit și ferm pe umerii lor siguranța nucleară și radiologică a Ucrainei și a întregii Europe și lucrează dezinteresat pentru ca țara lor natală să aibă energie electrică dătătoare de viață”, se mai arată în comunicat.

Un angajat de la centrala nucleară Zaporojie care și-a numit de asmenea colegii „eroi”, la o zi după ce centrala, care este ocupată de forțele rusești, a fost deconectată pentru prima dată în istoria sa.

Potrivit operatorului nuclear ucrainean Energoatom, ultima linie electrică a centralei s-a deconectat de două ori în urma incendiilor la o centrală termică din apropiere. Pierderea energiei a dus la „activarea imediată” a generatoarelor diesel de rezervă pentru a preveni un „dezastru nuclear”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Angajatul, a cărui identitate a rămas anonimă, pentru siguranța sa, a declarat vineri că „totul este deja în regulă”.

Ieri nu a fost nici electricitate, nici apă, nimic. Dar totul este deja în regulă. Angajații de la CNE (centrala nucleară) sunt inteligenți, sunt niște eroi”, a spus acesta.

Angajatul operatorului nuclear a spus că „situația se aseamănă uneori cu sfârșitul lumii” din cauza „bombardamentelor din jurul centralei și din oraș, fumului de la incendii și prafului din gropile de cenuşă ale centrale termice”. „Este foarte greu când sunt vânturi puternice”.

Ucraina a acuzat trupele ruse că folosesc centrala ca scut, riscând un potenţial dezastru nuclear. Ca răspuns, Kremlinul a susținut că forțele ucrainene bombardează situl.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?