Centrale plutitoare amplasate în România, soluția Turciei pentru a salva sistemul energetic ucrainean

Centrale plutitoare amplasate în România, soluția Turciei pentru a salva sistemul energetic ucrainean

Turcia ar putea trimite centrale electrice plutitoare în România pentru a furniza electricitate Ucrainei, atât de greu încercată după atacurile rusești.

Centrale electrice Foto: Facebook/ Karpowership

„Negociem în legătură cu furnizarea a 300-400 MW de energie electrică. Această capacitate poate oferi electricitate pentru un milion de gospodării. Putem trimite trei sau patru nave pentru a asigura această capacitate. Centralele electrice plutitoare pot fi amplasate în diferite porturi, iar furnizarea de energie electrică poate începe într-o lună, după ce detaliile tehnice, comerciale și de securitate vor fi finalizate“, a declarat Zeynep Kharezi, directorul general al companiei Karpowership, într-un interviu acordat agenției de presă Anadolu, preluat de TASS.

„Există linii de transport al electricității între România, Republica Moldova și Ucraina. Putem amplasa nave în România și R. Moldova și furniza energie electrică prin linii electrice către Ucraina", a adăugat Kharezi.

Principala problemă este că navele care se îndreaptă spre Ucraina nu pot fi asigurate.

Karpowership este compania fanion a Karadeniz Holding din Turcia, notează, care deține o flotă de 36 de „powerhips" care funcționează cu păcură sau gaz natural. Conectarea la rețelele electrice locale durează mai puțin de o lună. Astfel de nave sunt destinate în principal țărilor cu o infrastructură subdezvoltată și sunt folosite și în situații de urgență.

Peste șase milioane de locuințe au rămas fără electricitate în Ucraina, la două zile de la ultimul raid aerian masiv al Rusiei împotriva sa, l a sfârșitul lunii noiembrie.

„Vineri seara, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev. Peste şase milioane de gospodării în total”, faţă de aproape 12 milioane de miercuri, a declarat Volodimir Zelenski în alocuțiunea sa zilnică.

Kievul - cu aproximativ 600.000 de locuinţe fără electricitate vineri seara - şi regiunea sa, precum şi provinciile Odessa (sud), Liov, Viniţa (vest) şi Dnipropetrovsk (centru-est), sunt cele mai afectate de întreruperi, a precizat șeful statului ucrainean.

Strategia Moscovei de a bombarda i nstalaţiile energetice ucrainene , adopată de la mijlocul lunii octombrie pe fondul unor eşecuri militare pe teren, reprezintă o „crimă de război” și „crimă împotriva umanităţii”, a denunțat Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...