Cercetătorii chinezi care caută un posibil tratament contra COVID-19 au anunţat descoperirea unor anticorpi "eficienţi"

Cercetătorii chinezi care caută un posibil tratament contra COVID-19 au anunţat descoperirea unor anticorpi "eficienţi"

O echipă de oameni de ştiinţă din China a anunţat că a izolat mai mulţi anticorpi pe care îi consideră "extrem de eficienţi" la blocarea capacităţii noului coronavirus de a pătrunde în celule şi care ar putea fi de folos la tratarea sau prevenirea COVID-19, informează miercuri Reuters.

În prezent nu există un tratament cu eficienţă dovedită contra bolii COVID-19, identificată iniţial în China şi care s-a răspândit în întreaga lume, provocând o pandemie care a infectat peste 850.000 de persoane şi a ucis 42.000.

Un cercetător de la Universitatea Tsinghua din Beijing, Zhang Linqi, a declarat că un medicament realizat din anticorpi precum cei identificaţi de echipa sa ar putea fi utilizat în mod mai eficient în comparaţie cu abordările actuale, inclusiv cu tratamentul pe care l-a descris drept "borderline" (la limită), cu plasmă.

Plasma conţine anticorpi, dar utilizarea ei este limitată de tipul de sânge, notează Reuters.

La începutul lunii ianuarie, echipa lui Zhang şi un grup din cadrul Spitalului 3 al Poporului din Shenzhen a început să analizeze anticorpi din sângele prelevat de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, izolând 206 anticorpi monoclonali care au demonstrat o capacitate descrisă drept "puternică" de a se lega cu proteinele virusului.

Cercetătorii au efectuat ulterior un alt test pentru a observa dacă s-ar putea preveni pătrunderea virusului în celule, a explicat Zhang într-un interviu acordat Reuters.

Dintre primii circa 20 de anticorpi testaţi, patru au fost capabili să blocheze pătrunderea virusului, iar dintre aceştia doi s-au descurcat "extrem de bine" în acest sens, a adăugat Zhang.

Echipa de cercetători se concentrează în prezent la identificarea celor mai puternici anticorpi şi la posibila combinare a lor pentru atenuarea riscului ca noul coronavirus să sufere mutaţii.

Dacă totul merge bine, dezvoltatorii interesaţi i-ar putea produce în masă pentru testare clinică, mai întâi pe animale şi apoi pe oameni.

Grupul s-a asociat cu o companie de biotehnologie chino-americană, Brii Biosciences, în încercarea "de a propune mai mulţi candidaţi pentru intervenţie profilactică şi terapeutică", potrivit unui comunicat emis de Brii.

"Importanţa anticorpilor a fost dovedită în lumea medicală de zeci de ani încoace", a spus Zhang. "Ei pot fi utilizaţi pentru tratarea cancerului, afecţiunilor autoimune şi bolilor infecţioase", a adăugat specialistul.

Anticorpii nu sunt un vaccin, dar ar putea fi administraţi persoanelor cu risc ridicat, cu scopul de a preveni contractarea COVID-19.

În mod obişnuit, durează aproximativ doi ani pentru ca un medicament să fie propus spre aprobare pentru utilizarea la pacienţi, însă pandemia COVID-19 accelerează lucrurile, a explicat Zhang, paşii care anterior ar fi fost urmaţi în mod secvenţial acum fiind realizaţi în paralel.

Zhang Linqi, care a publicat concluziile în mediul online, speră ca aceşti anticorpi să poată fi testaţi pe oameni în şase luni. În cazul în care îşi vor dovedi eficienţa în testele clinice, ar dura mai mult până la utilizarea efectivă ca tratament.

Alţi experţi îndeamnă la precauţie.

"Sunt mai mulţi paşi care trebuie urmaţi înainte ca acesta să poată fi utilizat ca tratament la pacienţi cu coronavirus", a declarat Ben Cowling, specialist în boli infecţioase la Universitatea Hong Kong după ce descoperirea i-a fost descrisă de Reuters. "Dar identificarea acestor potenţiale tratamente şi apoi şansa de a le testa sunt foarte interesante. Pentru că dacă putem găsi mai mulţi candidaţi până la urmă vom obţine un tratament mai bun", a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina