Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare în Uniunea Europeană, ameninţată de răspândirea variantei Delta

Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare în Uniunea Europeană, ameninţată de răspândirea variantei Delta

Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta călătoriile în interiorul Uniunii Europene, aflată însă sub ameninţarea unor noi perturbări legate de varianta Delta a coronavirusului.

''Toate statele membre, cu excepţia Irlandei'', ţară care a fost afectată de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregătite pentru intrarea în vigoare a acestui certificat, a anunţat miercuri comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de agenţia EFE.


Foto: (c) STEPHANIE LECOCQ POOL/EPA


Certificatul digital european COVID-19 este gratuit şi recunoscut în cele 27 de state membre ale UE, plus Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia.

Numeroase state membre au început emiterea lui încă înainte de data oficială a intrării în vigoare, 1 iulie, dată de la care documentul este acceptat în întregul spaţiu european.

Cu acest document titularul său atestă dacă a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru COVID-19 sau dacă a trecut recent prin această boală şi poate astfel să fie considerat imunizat.

Revine fiecărei ţări membre să decidă dacă, în plus faţă de testele PCR, acceptă şi testele antigen rapide. Comisia Europeană recomandă acceptarea ambelor şi armonizarea valabilităţii lor, sugerând ca testele PCR (negative) valabile să fie efectuate cu până la 72 de ore înaintea sosirii şi cele antigen cu până la 48 de ore.

Pentru a dovedi o infectare anterioară este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi de 180 de zile, termen pe care statele membre au libertatea să-l reducă; testele serologice nu sunt încă acceptate.

Vaccinurile acceptate pentru acest certificat sunt cele autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), şi anume Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson. Dar statele membre pot accepta şi alte vaccinuri, cum este cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik.

Certificatul digital european COVID-19 va fi valabil 12 luni. El conţine un cod QR şi o semnătură electronică ce atestă autenticitatea sa. Poate fi prezentat autorităţilor în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.

În baza acestui certificat titularul său este scutit de carantină sau de testare suplimentară la sosirea într-un stat din UE, dar chiar şi aşa statele membre pot reintroduce astfel de restricţii în cazul celor sosiţi din alte state membre sau regiuni ale acestora unde situaţia epidemiologică s-a deteriorat, adică unde se înregistrează o creştere a numărului infectărilor sau răspândirea unor variante mai contagioase ale coronavirusului, cum ar fi de exemplu cazul variantei Delta a coronavirusului.

O astfel de măsură a fost deja luată de Germania, care a interzis practic călătoriile către şi dinspre Portugalia după ce varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) a devenit predominantă în această ţară.

Este util în acest sens website-ul 'Re-open EU' , care precizează condiţiile aplicabile în diferitele state europene.

Într-o scrisoare adresată miniştrilor europeni de interne, comisarii europeni Didier Reynders (justiţie), Thierry Breton (piaţă internă) şi Stella Kyriakides (sănătate) le-au cerut statelor membre să implementeze acest certificat de manieră ''coerentă'' şi să fie vigilente în faţa variantei Delta a coronavirusului, care până la finele lunii august ar putea reprezenta circa ''90% din infecţii'' pe ansamblul Uniunii Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...