ChatGPT a dat verdictul în locul unui judecător din Columbia. Care a fost decizia

ChatGPT a dat verdictul în locul unui judecător din Columbia. Care a fost decizia

Un judecător din Columbia s-a folosit de inteligenţa artificială, pentru a se pronunţa în cazul unui copil cu autism . Totuşi, el a afirmat că scopul softului nu este acela de a îi înlocui pe judecători.

Un judecător s-a folosit de inteligenţa artificială pentru a se pronunţa FOTO Shutterstock

O premieră absolută, în lumea juridică, a avut loc într-o instanţă de judecată din Columbia. Deoarece s-a văzut indecis în a da verdictul, judecătorul s-a gândit să se consulte cu o terţă parte...una deloc obişnuită. Un soft de inteligenţă artificială!

Cazul copilului cu autism, verdict favorabil

Într-o hotărâre judecătorească din 30 ianuarie, judecătorul s-a pronunţat cu privire la cererea unei mame ca fiul ei autist să fie scutit de plata consultaţiilor medicale, a tratamentelor şi a transportului la spitale. Familia a motivat că nu avea resursele financiare necesare pentru a le putea plăti. Judecătorul Padilla s-a pronunţat în favoarea copilului şi a precizat, în hotărârea sa, că a chestionat chatbot-ul ChatGPT pentru a lua decizia.

Este minorul autist scutit de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile sale?”, a întrebat judecătorul, conform stenogramei deciziei sale. Aplicaţia i-a răspuns: „Da, este corect. Conform legislaţiei actuale din Columbia, minorii care au fost diagnosticaţi cu autism sunt scutiţi de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile lor”.

Judecătorul a folosit un soft de inteligenţă artificială

După ce a apelat la ajutorul ChatGPT, un soft de inteligenţă artificială, pentru a-şi primi răspunsul dorit, magistratul este de părere că tehnologia ar putea evolua.

Acest lucru deschide perspective imense, astăzi poate fi ChatGPT, însă în trei luni ar putea fi orice altă alternativă pentru a facilita redactarea textelor juridice pe care judecătorul se poate baza., a declarat judecătorul Juan Manuel Padilla, citat de CBC News .

Deşi se recunoaşte fascinat de inteligenţa artificială, judecătorul se declară de-a dreptul indignat de perspectiva ca, în viitor, aceasta să preia cu totul rolul judecătorilor.

Totuşi, scopul nu este înlocuirea judecătorilor. Judecătorii nu sunt proşti, faptul că punem întrebări aplicaţiei nu înseamnă că încetăm să mai fim judecători, să fim fiinţe care gândesc., a subliniat el.

Declaraţia sa cum că ChatGPT ar putea face însă treaba unei secretare, a iscat discuţii aprinse.

Ce este ChatGPT

Profesorul Juan David Gutiérrez, de la Universitatea Rosario, este de părere că inteligenţa artificială ar putea reprezenta o ameninţate, în cazul multor profesii.

Ca şi în cazul altor AI (inteligenţe artificiale) din alte domenii, sub pretextul unei presupuse eficienţe, drepturile fundamentale sunt puse în pericol., a avertizat el.

ChatGPT, un software bazat pe inteligenţă artificială, a făcut senzaţie la nivel mondial după ce a fost lansat în luna noiembrie. Creat de compania californiană OpenAI, chatbot-ul ChatGPT funcţionează pe baza unor algoritmi şi baze de date uriaşe.

Softul generează texte originale despre orice subiect (ca răspuns la o întrebare ce îi este adresată), inclusiv articole, eseuri, glume şi chiar poezie, putând fi folosit mai ales de avocaţi, ingineri sau jurnalişti, cu riscul însă de manipulare sau dezinformare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?