China aprobă o vizită în Xinjiang a Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului (media)

China aprobă o vizită în Xinjiang a Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului (media)

China a fost de acord să permită Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului să viziteze regiunea autonomă Xinjiang în prima jumătate a anului 2022, după Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, potrivit unui informaţii apărute joi în ziarul South China Morning Post, care a citat surse anonime, informează Reuters.

Organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat China că a comis abuzuri pe scară largă împotriva uigurilor şi a altor grupuri minoritare în regiunea Xinjiang, inclusiv detenţii în masă, tortură şi muncă forţată. Statele Unite au acuzat China de genocid.

Regimul de la Beijing neagă toate acuzaţiile de abuz la adresa uigurilor şi a altor musulmani turcici şi îşi justifică politicile ca fiind necesare pentru combaterea extremismului religios.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, negociază cu autorităţile chineze organizarea unei vizite din septembrie 2018.

Ministerul chinez de externe, misiunea Chinei la ONU din New York şi Naţiunile Unite nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Articolul apărut în South China Morning Post citează surse care spun că aprobarea unei vizite după încheierea Jocurilor de iarnă de la Beijing, care se va desfăşura între 4 şi 20 februarie, a fost acordată cu condiţia ca această călătorie să fie una "prietenoasă" şi să nu aibă conotaţia unei investigaţii.

La fel ca în 2008, Jocurile Olimpice au adus din nou în atenţie situaţia drepturilor omului în China, despre care criticii spun că s-a înrăutăţit de atunci, ceea ce a determinat Washingtonul să califice drept genocid modul în care Beijingului îi tratează pe musulmanii uiguri şi a determinat un boicot diplomatic din partea SUA şi a altor ţări.

"Nimeni, în special principalul diplomat în domeniul drepturilor omului la nivel mondial, nu ar trebui să fie păcălit de eforturile guvernului chinez de a distrage atenţia de la crimele sale împotriva umanităţii care îi vizează pe uiguri şi alte comunităţi turcice", a declarat Sophie Richardson, directoarea pentru China a organizaţiei Human Rights Watch, într-o declaraţie trimisă Reuters vineri prin e-mail. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

4 Interesante amănunte...

5 Polițiștii noștri încă n-au „comis” așa ceva, dar poate că acum le vin idei...