China: Cazurile de COVID-19, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

China: Cazurile de COVID-19, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

China a raportat joi 402 cazuri noi de COVID-19, un bilanţ aproape dublu faţă de ziua precedentă, în contextul în care varianta Omicron, foarte contagioasă, afectează o treime din provinciile din această ţară, informează AFP.

Deşi numărul contaminărilor este cu mult inferior bilanţurilor din restul lumii, pentru China se situează la cel mai înalt nivel din martie 2020.

China, ţara unde a fost detectat pentru prima dată coronavirusul la sfârşitul lui 2019, a implementat o politică ''zero COVID-19'', care a permis stăvilirea rapidă a pandemiei, dar cu un cost social şi economic ridicat.

Imediat după apariţia unui caz, autorităţile impun în general măsuri stricte de izolare la scară largă şi desfăşoară operaţiuni de depistare masive şi repetate în rândul populaţiei.

Este o abordare care ridică însă întrebări referitoare la viabilitatea unei astfel de strategii. În discursul său anual în faţa Parlamentului, prim-ministrul Li Keqiang a precizat sâmbătă că China trebuie ''să-şi optimizeze în permanenţă'' măsurile contra pandemiei.

Cele mai multe dintre cazurile noi înregistrate joi au fost recenzate în provincia Jilin (nord-est), la graniţa cu Coreea de Nord, precum şi în oraşul-port Qingdao (est), cu ieşire la Marea Galbenă.

În ciuda revenirii epidemiei, autorităţile locale par să adopte o abordare mai moderată.

Capitala statului Jilin nu a decretat lockdown, dar le-a cerut rezidenţilor să evite orice deplasare inutilă.

La Qingdao, doar locuitorii din zonele unde au fost detectate cazuri de Omicron sunt pentru moment testaţi.

În octombrie 2020, metropola a testat toţi cei 10 milioane de locuitori după apariţia câtorva cazuri.

În luna decembrie, autorităţile au impus un lockdown strict pentru cei 13 milioane de rezidenţi din Xi'an (nord). Cu durata de o lună, a fost cel mai îndelungat lockdown impus în China după carantinarea oraşului Wuhan (centru), primul epicentru al pandemiei, din ianuarie până în aprilie 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria