China: Cenușa disidentului Liu Xiaobo a fost aruncată în mare (FOTO)

China: Cenușa disidentului Liu Xiaobo a fost aruncată în mare (FOTO)

Cenușa disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost aruncată în mare, a declarat sâmbătă fratele său într-o conferință de presă la Shenyang, în nord-estul Chinei, potrivit AFP.

Corpul opozantului chinez, decedat joi din cauza unui cancer la ficat, a fost incinerat sâmbătă dimineață, într-un eveniment discret, după o ceremonie funerară la care au asistat soția sa, Liu Xia, și membri ai familiei.

Liu Xiaobo a decedat joi, la vârsta de 61 de ani, la câteva zile după eliberarea condiționată din închisoare. El fusese condamnat în 2009 la 11 ani de detenție pentru contribuția la redactarea petiției cunoscute sub denumirea de 'Carta 08', prin care se cereau reforme de amploare în China.

În 2010, Liu Xiaobo a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar de atunci soția sa, Liu Xia, s-a aflat efectiv în arest la domiciliu. Ei i se permitea doar o vizită lunară la soțul său, în penitenciar.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de naziști.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

4 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…

5 ALERTĂ Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare în dosarul fin…