China: Două spitale închise în oraşul Xi'an pentru refuzul urgenţelor în numele COVID-19

China: Două spitale închise în oraşul Xi'an pentru refuzul urgenţelor în numele COVID-19

Autorităţile chineze au închis joi două spitale din oraşul Xi'an (nord) pentru a ''rectifica'' aplicarea regulilor anti-COVID-19, ca urmare a indignării provocate în ţară după ce unei femei însărcinate i s-a refuzat asistenţa medicală pe motiv că testul ei COVID-19 era expirat, ulterior femeia pierzând sarcina, relatează AFP.

Această metropolă de 13 milioane de locuitori, cunoscută în întreaga lume pentru armata sa de teracotă, este una dintre puţinele oraşe din China afectate în prezent de mici focare epidemice.

Populaţia din Xi'an se află în carantină din 23 decembrie, decizie luată după descoperirea câtorva cazuri de COVID-19.

La începutul lunii ianuarie, unei femei însărcinate în opt luni i s-a refuzat intrarea în spitalul Gaoxin timp de două ore, pe motiv că testul ei COVID negativ a depăşit limita de valabilitate de 48 de ore.

Un videoclip postat pe internet o arăta pe femeie stând pe un scaun în faţa clădirii, cu sângele curgându-i pe picioare. Imaginile au fost postate de milioane de ori şi au provocat indignare pe social media.

Directorul serviciilor de sănătate din Xi'an a prezentat scuze publice. Primăria anunţase anterior demiterea directorului spitalului şi a "responsabililor în cauză".

Într-un alt incident, o femeie a susţinut că tatăl ei a murit în urma unui atac de cord după ce i s-a refuzat ajutor medical "din cauza regulilor legate de pandemie".

Cele două spitale vizate au primit avertismente şi trebuie "să-şi suspende activităţile timp de trei luni pentru rectificare", au anunţat serviciile municipale de sănătate într-un comunicat publicat joi.

Ele nu vor putea să se redeschidă până când nu vor primi autorizaţie.

Cele două spitale "nu şi-au îndeplinit datoria de a salva vieţi şi de a ajuta persoanele în nevoie", se arată în comunicat. "Acest lucru a condus la întârzieri în salvarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor în stare critică", se precizează în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria