China obţine de la Bulgaria extrădarea unui fost înalt funcţionar chinez acuzat de corupţie

China obţine de la Bulgaria extrădarea unui fost înalt funcţionar chinez acuzat de corupţie

China a obţinut de la Bulgaria extrădarea unui fost înalt funcţionar acuzat de corupţie, o premieră pentru o ţară din Uniunea Europeană (UE), a anunţat sâmbătă Agenţia chineză Anticorupţie, informează AFP.

Yao Jinqi, în vârstă de 62 de ani, fost responsabil în provincia Zhejiang (est) a revenit vineri în China, unde riscă pedeapsa cu moartea.

"Agenţiile însărcinate cu aplicarea legii în China şi Bulgaria au conlucrat strâns şi Yao Jinqi, un suspect care a fugit în Bulgaria, a fost extrădat", se spune într-un comunicat al Comisiei Naţionale chineze de Supervizare. "Este pentru prima dată când am reuşit să obţinem extrădarea dintr-o ţară membră a UE a unui funcţionar suspectat de infracţiuni legate de locul său de muncă", adaugă organismul, înfiinţat în martie.

Yao a cerut el însuşi extrădarea în timpul unei audieri judiciare care a avut loc luni la Sofia, a explicat avocatul lui, Ianko Alexiev, la televiziunea publică bulgară BNT. Tribunalul ar fi putut respinge cererea părţii chineze în condiţiile în care există riscul unei pedepse capitale, însă "dat fiind fermitatea exprimată de clientul meu cu privire la o extrădare imediată spre China, nu văd cum ar fi putut tribunalul bulgar respinge această cerere", a adăugat avocatul.

"Nu există libertate atunci când fugi în străinătate, în final trebuie să mă întors ca să explic şi să accept consecinţele", a declarat Yao pentru Xinhua.

Potrivit agenţiei chineze Xinhua, Yao a fugit din ţară în 2005 după ce fusese acuzat de corupţie şi a trăit în America Centrală şi de Sud, precum şi în Filipine, înainte de a se instala în Bulgaria, unde a fost arestat luna trecută după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare al Interpol.

În cadrul campaniei împotriva corupţiei lansată de preşedintele chinez Xi Jinping după instalarea lui la putere, în 2012, Beijingul încearcă să obţină întoarcerea suspecţilor fugiţi în străinătate, dar se loveşte de reticenţele guvernelor occidentale, printre care al SUA şi al Canadei. Campania, suspectată de asemenea că este menită să-i înlăture pe opozanţii interni ai lui Xi, a sancţionat peste 1,5 milioane de cadre.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...