Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

China obţine de la Bulgaria extrădarea unui fost înalt funcţionar chinez acuzat de corupţie

China a obţinut de la Bulgaria extrădarea unui fost înalt funcţionar acuzat de corupţie, o premieră pentru o ţară din Uniunea Europeană (UE), a anunţat sâmbătă Agenţia chineză Anticorupţie, informează AFP.

Yao Jinqi, în vârstă de 62 de ani, fost responsabil în provincia Zhejiang (est) a revenit vineri în China, unde riscă pedeapsa cu moartea.

"Agenţiile însărcinate cu aplicarea legii în China şi Bulgaria au conlucrat strâns şi Yao Jinqi, un suspect care a fugit în Bulgaria, a fost extrădat", se spune într-un comunicat al Comisiei Naţionale chineze de Supervizare. "Este pentru prima dată când am reuşit să obţinem extrădarea dintr-o ţară membră a UE a unui funcţionar suspectat de infracţiuni legate de locul său de muncă", adaugă organismul, înfiinţat în martie.

Yao a cerut el însuşi extrădarea în timpul unei audieri judiciare care a avut loc luni la Sofia, a explicat avocatul lui, Ianko Alexiev, la televiziunea publică bulgară BNT. Tribunalul ar fi putut respinge cererea părţii chineze în condiţiile în care există riscul unei pedepse capitale, însă "dat fiind fermitatea exprimată de clientul meu cu privire la o extrădare imediată spre China, nu văd cum ar fi putut tribunalul bulgar respinge această cerere", a adăugat avocatul.

"Nu există libertate atunci când fugi în străinătate, în final trebuie să mă întors ca să explic şi să accept consecinţele", a declarat Yao pentru Xinhua.

Potrivit agenţiei chineze Xinhua, Yao a fugit din ţară în 2005 după ce fusese acuzat de corupţie şi a trăit în America Centrală şi de Sud, precum şi în Filipine, înainte de a se instala în Bulgaria, unde a fost arestat luna trecută după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare al Interpol.

În cadrul campaniei împotriva corupţiei lansată de preşedintele chinez Xi Jinping după instalarea lui la putere, în 2012, Beijingul încearcă să obţină întoarcerea suspecţilor fugiţi în străinătate, dar se loveşte de reticenţele guvernelor occidentale, printre care al SUA şi al Canadei. Campania, suspectată de asemenea că este menită să-i înlăture pe opozanţii interni ai lui Xi, a sancţionat peste 1,5 milioane de cadre.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ȘOC în CSM! Birchall desființează Secția Specială! Declarații care le-au dus în pragul leșinului pe Savonea și…

2 „Cățeaua” lui Dragnea a sărit la beregata Anei Birchall din cauza „foii de parcurs” semnate cu SUA! Și nenoroc…

3 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

4 VIDEO Povestea incredibilă a complexului Europa. O moarte suspectă, legături cu mafia și apusul unui imperiu

5 PSD se pișă pe români! Odrasla pușcăriașului, Mihnea Năstase, a participat marți la ședința de guvern

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă