China promite să colaboreze cu Vietnamul pentru a proteja pacea în Marea Chinei de Sud

China promite să colaboreze cu Vietnamul pentru a proteja pacea în Marea Chinei de Sud

Potrivit Beijingului, acesta „va fi un semnal pentru comunitatea internațională despre dezvoltarea stabilă a regiunii”

Li Keqiang. Foto: Arhiva Adevărul

Premierul chinez Li Keqiang, în timpul întâlnirii cu prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chin la Phnom Penh, și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Hanoiul și alți membri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) pentru a proteja pacea în Marea Chinei de Sud, a anunțat sâmbătă de Ministerul chinez de Externe.

China este pregătită să coopereze cu țările ASEAN, inclusiv Vietnam, <...>, astfel încât să putem finaliza cu succes negocierile privind un cod de conduită în Marea Chinei de Sud în viitorul apropiat și să asigurăm împreună pacea și stabilitatea în apele sale. ," - arată Li Keqiang prim-ministrul chinez de Externe.

După cum a precizat șeful guvernului RPC, aprofundarea parteneriatului cuprinzător dintre Beijing și Hanoi, precum și încheierea de acorduri privind Marea Chinei de Sud, „vor fi un semnal pentru comunitatea internațională despre dezvoltarea stabilă a regiunii. " El s-a exprimat în favoarea intensificării cooperării pe mare și a consolidării relațiilor „de dragul asigurării bunăstării oamenilor”.

Li Keqiang ia propus lui Pham Minh Chin să simplifice procedurile de control la frontieră, să crească numărul de zboruri directe între China și Vietnam și să intensifice cooperarea în domeniul construcției infrastructurii. Premierul Consiliului de Stat a declarat că China se străduiește să crească amploarea comerțului chino-vietnamez pe o bază reciproc avantajoasă.

"China acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor cu țara dumneavoastră. Suntem pregătiți să întărim încrederea politică reciprocă prin menținerea contactelor la nivel înalt", a conchis el.

Beijingul se ceartă de câteva decenii cu unele țări cu privire la apartenența teritorială a anumitor insule din Marea Chinei de Sud, pe raftul cărora au fost descoperite rezerve importante de hidrocarburi. În primul rând, vorbim despre arhipelagul Xisha (Insulele Paracel), insulele Nansha (Spratly) și Huangyan (reef Scarborough) - aceste probleme privesc Brunei, Vietnam, Malaezia și Filipine. În ultimii ani, tensiunile s-au atenuat oarecum datorită eforturilor multilaterale, inclusiv a cooperării în format China-ASEAN. Autoritățile chineze își exprimă periodic nemulțumirea față de acțiunile provocatoare ale Statelor Unite, care pot duce la o a doua escaladare și pot dăuna situației din regiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale