China relaxează restricțiile COVID după o săptămână de proteste

China relaxează restricțiile COVID după o săptămână de proteste

China va anunța în următoarele zile o relaxare a protocoalelor de carantină COVID-19 și o reducere a testelor făcute masă, au declarat surse pentru Reuters , o schimbare venită după ce furia față de cele mai dure restricții din lume a alimentat proteste de amploare.

China mai relaxează din măsurile COVID / Foto: Shutterstock

Cazurile de COVID la nivel național rămân aproape de un nivel record, dar schimbările vin în contextul în care unele orașe au ridicat carantina în ultimele zile, în urma revoltelor.

Autoritățile sanitare care au anunțat relaxarea în zonele lor nu au menționat protestele - cea mai mare manifestare de nesupunere civilă din China din ultimii ani - care au variat de la priveghiuri cu lumânări în Beijing la ciocniri de stradă cu poliția în Guangzhou.

Măsurile care urmează să fie dezvăluite includ o reducere a testării în masă și permiterea persoanelor pozitive și contacților apropiați să se izoleze la domiciliu în anumite condiții.

Aceste măsuri reprezintă o relaxare evidentă a restricțiilor care au dus la frustrări publice, deoarece comunități întregi erau închise, uneori timp de săptămâni, chiar și după un singur caz pozitiv.

„Xi, pleacă! Jos cu Partidul Comunist!”

Proteste împotriva carantinărilor au izbucnit săptămâna trecută la Shanghai, în mai multe universităţi din Beijing şi în alte oraşe din China, unde se intensifica furia împotriva politicii „zero COVID".

O înregistrare video difuzată intens pe internet şi pe care AFP a geolocalizat-o la Shanghai arată protestatari strigând „Xi Jinping, demisia!" şi criticând de asemenea Partidul Comunist chinez, într-o rară demonstraţie de ostilitate împotriva preşedintelui şi a regimului în capitala economică a ţării, care la începutul anului a trecut printr-un epuizant lockdown de două luni.

Proteste de stradă au avut loc în zori în oraşul Urumqi din regiunea Xinjiang (vest), unde zece persoane au murit într-un incendiu. Numeroase postări de pe reţelele de socializare în China acuză măsurile anti-COVID că ar fi agravat această tragedie, încetinind sosirea echipelor de intervenţie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…