China: Un înalt demnitar, văzut în trecut ca posibil succesor al preşedintelui Xi, condamnat pe viaţă pentru corupţie

China: Un înalt demnitar, văzut în trecut ca posibil succesor al preşedintelui Xi, condamnat pe viaţă pentru corupţie

O instanţă din oraşul Tianjin l-a condamnat marţi la închisoare pe viaţă pe Sun Zhengcai, ex-ministru chinez al Agriculturii şi fost secretar general al Partidului Comunist în provincia Chongqing, pentru luare de mită în valoare de 170 de milioane de yuani (22 milioane de euro), transmite agenţia EFE.

Conform deciziei tribunalului, lui Sun îi vor fi interzise pe viaţă drepturile politice şi îi vor fi confiscate de către stat toate proprietăţile personale şi câştigurile ilegale.

Procesul contra lui Sun Zhengcai, care până la căderea sa în dizgraţie era considerat ca unul dintre principalii candidaţi să-i succeadă în funcţie preşedintelui chinez, Xi Jinping, a început în aprilie.

În iulie 2017, forul anticorupţie al Partidului Comunist Chinez a început investigaţiile faţă de Sun, care atunci era membru al influentului Birou Politic al partidului, iar în luna septembrie a fost exclus din rândurile formaţiunii şi destituit din toate funcţiile politice.

Câteva luni mai târziu, în februarie, procurorii au prezentat acuzaţiile la adresa lui Sun, 54 de ani, conform cărora ar fi profitat de funcţiile politice ocupate la Beijing sau în provincia nord-estică Jilin pentru a primi mari sume de bani şi proprietăţi.

Sun "şi-a admis vinovăţia, a arătat că regretă faptele şi că va accepta sentinţa", au informat autorităţile la începutul procesului, care se înscrie în campania anticorupţie iniţiată de Xi de la preluarea preşedinţiei în 2013 şi soldată cu pedepse pentru numeroşi oficiali ai Partidului Comunist. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria